Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Устинівською ДПІ проведено сеанс телефонного зв'язку «гаряча лінія» на тему: «Новації у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій»

опубліковано 01 грудня 2020 о 16:16

Нещодавно начальником Устинівської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області Дубченко Тетяною проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Новації у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій».

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на деякі із запитань:

1. Як суб’єкту господарювання, що планує використовувати програмний РРО отримати програмне забезпечення?

Законом №128-IX передбачено, що контролюючий орган забезпечує безкоштовне програмне рішення для використання суб’єктом господарювання. ДПС запропоновані бізнесу безкоштовні програмні РРО, які розміщені на вебпорталі ДПС у відповідному розділі банеру «Програмні РРО».

Також, платники податків можуть використовувати будь-який представлений на ринку програмний РРО в залежності від своїх фінансових можливостей та функціональних потреб.

2. Як працювати у випадку відсутності Інтернет?

На період відсутності зв’язку між програмним РРО та фіскальним сервером контролюючого органу проведення розрахункових операцій здійснюється в режимі офлайн, що може тривати не більше 36 годин, із створенням електронних розрахункових документів, яким присвоюються фіскальні номери із діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу.

Суб’єкт господарювання може використовувати фіскальні номери із діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, не більше 168 годин протягом календарного місяця.

Використання програмного РРОофлайн без отриманого в контролюючому органі діапазону фіскальних номерів забороняється.

3. Як розпочати працювати на програмному РРО?

Суб'єкти господарювання повинні застосовувати тільки переведені у фіскальний режим роботи програмні РРО (далі - ПРРО). Для переведення ПРРО в фіскальний режим роботи проводиться відкриття робочої зміни, шляхом формування та направлення на фіскальний сервер Повідомлення про відкриття змін ПРРО (форма J/F 1316801) в електронному вигляді. Таке повідомлення реєструється фіскальним сервером шляхом присвоєння йому номера, який є номером зміни, ця інформація надходить заявнику у квитанції.

На одному ПРРО може бути відкрита одночасно тільки одна зміна. При цьому дозволяється відкрити нову зміну за умови закриття попередньої.

Протягом робочої зміни ПРРО працює в режимі онлайн-обміну даними з фіскальним сервером і в цьому режимі забезпечує одноразове занесення на фіскальний сервер даних щодо кожної окремої розрахункової операції, виконаної в готівковій та / або в безготівковій формі.

4. Яким чином громадянину перевірити достовірність виданого розрахункового чеку?

Перевірити фіскальний чек можна через електронний сервіс «Пошук фіскального чека», який знаходиться у відкритій частині Електронного кабінету, доступ до якої здійснюється в режимі реального часу без ідентифікації особи за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua/cashregs/check.

Для пошуку та перегляду фіскального касового чеку необхідно ввести: фіскальний номер РРО, дату та час видачі чеку (для традиційних РРО).

Водночас, Тетяна Георгіївна звертала увагу платників податків на те, що для надання інформаційної підтримки суб’єктам господарювання, які розпочинають застосовувати програмні РРО, роботу Контакт-центру ДПС подовжено до 20 год. 00 хв. у разі виникнення технічних, методологічних запитань необхідно звертатись за телефоном 0 800 501 007. Окрім того консультацію щодо роботи програмних РРО можна отримати в центрах обслуговування платників.

 

Устинівська ДПІ  ГУ ДПС у Кіровоградській області