Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» на тему: земельний податок з фізичних осіб

опубліковано 28 квітня 2020 о 14:21

28 квітня 2020 року у Новоукраїнському управлінні Головного управління ДПС у Кіровоградській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» тему: «Земельний податок з фізичних осіб».

З платниками податків спілкувалась заступник начальника відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Новоукраїнського управління ГУ ДПС у Кіровоградській області Ірина ЦОЙ.

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на деякі із запитань, які надійшли від платників податків під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія»:

Які терміни сплати плати за землю для фізичних осіб?

Згідно до п. 286.5 ст. 286 Податкового кодексу України нарахування фізичним особам сум податку проводиться контролюючими органами, які видають платникові до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення де зазначаються сума податку, яку необхідно сплатити. Земельний податок фізичними особами сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Які пільги щодо сплати земельного податку у громадян?

Відповідно до ст. 269 Податкового кодексу України, платниками земельного податку є: власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі.

Від сплати даного податку звільняються:

  • інвалід першої і другої групи;

  • фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;

  • пенсіонери (за віком);

  • ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

  • фізичні особи, визначені законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Звільнення від сплати земельного податку поширюється лише на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм, якщо у фізичної особи, яка має підстави для звільнення від сплати земельного податку, перебуває у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, то така особа до 1 травня поточного року подає письмову заяву у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельної ділянки для застосування пільги.Пільга починає застосовуватися до обраної земельної ділянки з базового податкового (звітного) періоду, у якому подано таку заяву.

Як сплачувати податок, якщо будівля розташована на земельній ділянці перебуває у користуванні кількох фізичних осіб?

За земельну ділянку, на якій розташована будівля, що перебуває у користуванні кількох фізичних осіб, податок нараховується кожному з них пропорційно тій частині площі будівлі, що знаходиться в їх користуванні, з урахуванням прибудинкової території.

Під час сеансу телефонного зв'язку особливу увагу платників податків Ірина Цой звертала на необхідність своєчасного та у повному обсязі сплати податкових зобов'язань.

 

 

Новоукраїнське управління ГУ ДПС у Кіровоградській області