Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» з питань декларування 2020

опубліковано 02 квітня 2020 о 11:02

Сьогодні, 02 квітня 2020 року у Новоукраїнському управлінні Головного управління ДПС у Кіровоградській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» тему: «Декларування громадянами доходів, отриманих у 2019 році».

З платниками податків спілкувалась заступник начальника відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Новоукраїнського управління ГУ ДПС у Кіровоградській області Ірина ЦОЙ.

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на деякі із запитань, які надійшли від платників податків під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія»:

Які варіанти подачі декларації про майновий стан і доходи?

Податкова декларація подається в податкову інспекцію за місцем проживання (реєстрації).

Згідно п. 49.3 ст. 49 Податкового кодексу України податкова декларація подається за вибором платника податків в один із таких способів:

а) особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

б) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

в) засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умов щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Чи підлягає декларуванню дохід отриманий від обробітку земельної ділянки наданої для ведення особистого селянського господарства?

Відповідно до пп. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України якщо розмір земельної ділянки наданої для ведення особистого селянського господарства та/або земельної частки (пая) виділені на місцевості, що перевищує 2 гектари, дохід від продажу сільськогосподарської продукції підлягає оподаткуванню на загальних підставах.

Тобто, платнику податків необхідно самостійно визначити свої податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб і військового збору та подати податкову декларацію за звітний період.

Чи змінилися терміни декларування доходів отриманих громадянами у 2019 році та сплати податкових зобов'язань?

Відповідно до Закону України від 17.03.2020 року №533-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», встановлено, що річна декларація про майновий стан і доходи за 2019 рік, визначена статтею 179 цього Кодексу, подається до 1 липня 2020 року, а сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій річній декларації про майновий стан і доходи за 2019 рік громадяни зобов’язані до 1 жовтня 2020 року.

Також, Ірина Анатоліївна наголосила, що у зв`язку з заходами спрямованими на запобігання виникнення коронавірусної хвороби (COVID-19) рекомендує платникам податків утриматись від відвідування центрів обслуговування платників та надсилати декларації засобами електронного зв'язку(он-лайн).

 

Новоукраїнське управління ГУ ДПС у Кіровоградській області