Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Начальник Устинівської ДПІ Тетяна ДУБЧЕНКО надала відповіді під час сеансу “гаряча лінія” на запитання щодо застосування РРО/ПРРО

опубліковано 23 лютого 2022 о 16:44

Навіщо взагалі запроваджувати в Україні повну фіскалізацію малого бізнесу, вимагати від платників єдиного податку використання касових апаратів? 

Чи вигідне впровадження РРО/ПРРО і легальному бізнесу і пересічному громадянину? 

Навіщо ФОПам касовий апарат “у смартфоні»? 

На ці та інші питання начальник Устинівської ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області Тетяна ДУБЧЕНКО надала відповіді під час сеансу “гаряча лінія”.

З 1 січня 2022 року ФОПи 2-4 груп зобов’язані використовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО). Поясність будь ласка навіщо взагалі потрібні РРО/ПРРО?

Для початку хочу акцентувати, що дійсно з 01 січня поточного року використання реєстраторів розрахункових операцій стало обов’язковим для ФОПів 2-4 груп. Поступовий перехід на обов’язкове застосування РРО було передбачено, ще з 1 січня 2021 року. Хочу нагадати, що законодавча база згідно якої ФОПи зобов’язані використовувати РРО при здійсненні господарської діяльності була прийнята ще у вересні 2019 року, а сам Закон про застосування реєстраторів розрахункових операцій діє в Україні з 1995 року. Але у зв’язку з внесеними змінами, фіскалізацію було перенесено ще на рік, тобто 2022-ий. На моє переконання, бізнесу цього разу дали більш ніж достатньо часу для підготовки та адаптації до нових правил. Яка різниця для підприємця, є реєстратор, чи ні? Чому підприємці з цього питання роблять таку проблему? Багато з них вже дотримуються норм чинного законодавства та встановили реєстратори. Реєстратор є, і він рахує, скільки підприємець отримав доходів. У чому тут проблема? Бізнес працює для того, щоб отримувати дохід, так? Єдине про офіційні (обраховані) доходи буде знати не лише підприємець, але й держава, оскільки наслідком будь-якого доходу є оподаткування. Ось саме для чого і потрібна фіскалізація.

  1. У суспільстві шириться багато думок щодо впровадження РРО/ПРРО на ринку? Чи так це?

Ні. Неодноразово фахівцями податкової наголошувалося, що на підприємців, які торгують у роздріб на ринках, зобов’язання використовувати РРО не поширюється, як і на тих, хто надає побутові послуги населенню обсягом до мільйона гривень на рік при перебуванні ФОПу на першій групі спрощеної системи оподаткування. Маніпуляції цим призводять до зростання напруги у суспільстві.

ФОПи наголошують і на тому, що це додаткові витрати? Поясніть.

Ніхто ж не зобов'язує ФОПів 2-4 груп купувати лише механічні касові апарати і громіздкі принтери. Їх можна замінити програмою на комп’ютері, планшеті або навіть смартфоні – це так званий програмний РРО або ПРРО.

Сьогодні на ринку є вже великий вибір відповідних програм, як безкоштовних від податкової служби, так і альтернативних від комерційних розробників. Рекомендуємо скористатися відповідним ПРРО на вебпорталі податкової. Це просто, зручно та без додаткових витрат, що є важливо для підприємця.

Використання ПРРО має багато переваг. Наприклад, йому взагалі не потрібно сервісне обслуговування, сертифікація або проходження експертиз. Реєстрація та подальша робота відбуваються виключно в електронній формі, без контактів з податківцями. Друкувати паперові чеки також не потрібно, достатньо чеків електронних. Не потрібна і книга обліку розрахункових операцій.

Програмне забезпечення дозволить малому бізнесу поліпшити облік і контроль за своїми бізнес-процесами, інтегрувати онлайн - і оффлайн -торгівлю.

Навіть відсутність сталого інтернет - покриття не є перешкодою для використання ПРРО, що актуально для віддалених куточків області. Провести операцію за допомогою ПРРО можна навіть якщо інтернет раптом «впав» – дані автоматично відправляться на сервер податкової, коли з’єднання знову з’явиться.

Зрозуміло, що ми звикли, що будь-яка інновація, у тому числі і впровадження РРО/ПРРО з початку багатьма сприймалася насторожено. Але лише доки не стало ясно, що нічого страшного в їх використанні немає. Більш того, вони ще й здатні значно спростити ведення бізнесу. Підприємці, які вже розібралися у цьому питанні виступають за фіскалізацію.

Де детально вони можуть ознайомитися з усім обсягом, а головне точної інформації щодо питань РРО/ПРРО?

Безумовно в основі втілення якісних змін завжди лежить їх роз'яснення.

Звернувшись до податкових інспекцій суб’єкти господарювання отримають кваліфіковані практичні поради фахівців щодо встановлення та налагодження відповідного програмного забезпечення та зможуть безпосередньо в податковій завантажити ПРРО.

Варто взяти до уваги, що платники, які бажають встановити ПРРО обов’язково повинні мати електронні ключі та пристрій, на який встановлюється ПРРО – телефон/планшет з USB-шнуром до нього або ноутбук. Програми встановлюються на ОС Windows та Android.

Вся актуальна інформація є на вебпорталі Державної податкової служби України де можна ознайомитися з відповіддю на всі питання https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/

Також інформаційні матеріали стосовно ФОП, на яких з 01.01.2022 розповсюджується обовʼязок застосовувати РРО/ПРРО, – https://cutt.ly/VIcjaDz; інформаційні матеріали стосовно ФОП, на яких з 26.11.2021 розповсюджується обовʼязок ведення обліку товарних запасів (для тих хто повинен вести облік), – https://cutt.ly/rIcjho5; покрокова відеоінструкція щодо Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, відеоролик – https://cutt.ly/YIcjzxi.

Підсумовуючи зазначу, що понад усе – це формування податкової культури, в рамках якої кожен платник податків чітко зрозуміє суть та мету фіскалізації.

 Устинівська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області