Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Світловодською ДПІ проведено зустріч з суб"єктами господарювання – фізичними особами

опубліковано 14 лютого 2022 о 14:26

Світловодською ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області в приміщенні Світловодської ДПІ 12.01.2022 року проведено зустріч з суб»єктами господарювання – фізичними особами платниками єдиного податку 2-3 групи щодо, роз’яснення окремих положень застосування РРО/ПРРО з 01 січня 2022 року.

У заході взяли участь  начальник Світловодської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області Валентина Колєснікова головний державний інспектор Світловодської ДПІ Тетяна САМОЛЯК.

Під час роботи начальник Світловодської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області Валентина Колєснікова докладно інформувала учасників що саме з 01 січня 2022 року закінчився перехідний період (пункту 61 підрозділу 10 Розділу ХХ «ПЕРЕХІДНІ ПОЛОЖЕННЯ» Податкового кодексу України) і застосування РРО та/або ПРРО платниками єдиного податку другої-четвертої груп є обов’язковим.

Відповідно до Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (зі змінами та доповненнями, далі - Закон № 265/95-ВР) застосування РРО та/або ПРРО є обов`язковим для тих суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу.

При цьому, відповідно до вимог пункту 296.10 статті 296 Податкового кодексу України РРО та/або ПРРО можуть не застосовувати платники єдиного податку першої групи.

До першої групи платників єдиного податку відносяться фізичні особи – підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 164 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року.

Далі головний державний інспектор Світловодської ДПІ Тетяна САМОЛЯК доповіла що суб»єкт господарювання , який має намір зареєструвати РРО або ПРРО, повинен перебувати на обліку в контролюючому органі, також на обліку має перебувати його господарська одиниця, де буде використовуватись РРО або ПРРО. Для цього заповнюється та подається форма 20-ОПП. Подати ії можна через електронний кабінет платника податків.

Далі платникам було роз’яснено переваги Програмних РРО.

Наприкінці були надані відповіді на запитання учасників зустрічі.

Світловодська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області