Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Олександрійська ДПІ: робоча зустріч з представниками Пантаївської селищної ради

опубліковано 06 грудня 2023 о 16:32

Відбулась робоча зустріч уповноважених осіб Головного управління ДПС у Кіровоградській області - начальника Олександрійської державної податкової інспекції Яніни Нечипоренко та начальника Олександрійського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб Ніни Горлачової - зі спеціалістом відділу земельних ресурсів, комунальної власності, житлово-комунального господарства та благоустрою Пантаївської селищної ради Юлією Мурованою.

Особливу увагу під час заходу приділили обговоренню та вирішенню найактуальніших питань діяльності Пантаївської територіальної громади, забезпеченню своєчасності та повноти сплати податків і зборів, зокрема, мінімального податкового зобов’язання, декларування доходів громадян, отриманих у 2022 році, реалізації права на податкову знижку. Ніна Горлачова інформувала про порядок оподаткування доходів фізичних осіб, зосередила увагу на оподаткуванні доходу фізичної особи у вигляді благодійної допомоги, яка виплачується (надається) міжнародними благодійними організаціями (їх філіями, представництвами).

Яніна Нечипоренко зауважила, що мінімальне податкове зобов’язання – це новий суттєвий резерв надходжень до місцевих бюджетів у 2023 році, та наголосила, що важливим завданням в цьому напрямку є співпраця в проведенні інвентаризації даних щодо актуальності внесеної інформації про земельні ділянки, які належать до сільськогосподарських угідь за межами населених пунктів.

По Олександрійському району нараховано мінімальне податкове зобов’язання за 2022 рік 4595 особам на загальну суму 28,6 млн. грн. Ці суми надходять до бюджетів Новопразької, Попельнастівської, Приютівської, Пантаївської, Онуфріївської, Петрівської, Великоандрусівської, Олександрійської та Світловодської територіальних громад.

Ще однією темою для обговорення стало роз’яснення чинних норм законодавства щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій та програмних реєстраторів розрахункових операцій, які стали обов’язковими із 1 серпня 2023 року, окреслення практичних аспектів застосування реєстраторів розрахункових операцій фізичними особами – підприємцями, що перебувають на спрощеній та загальній системі оподаткування.

Фізичні особи – підприємці  – платники єдиного ІІ – ІV груп згідно з вимогами Податкового кодексу України  з 1 січня 2022 року зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО при здійсненні розрахункових операцій незалежно від виду діяльності та обсягу доходу, можуть на свій власний вибір використовувати або класичний РРО, або програмний РРО (ПРРО), у залежності від своїх потреб. Зокрема, звернула увагу на безкоштовний застосунок ПРРО від ДПС, який має низку переваг перед класичними касовими апаратами. Функціонал даного програмного продукту від ДПС відповідає законодавчим вимогам, а встановлення, оновлення та застосування не потребує витрат та спеціальних навичок користувача.

Олександрійська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області