Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Протокол №9 засідання громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області

опубліковано 28 березня 2024 о 16:32

Протокол №9

засідання громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області

м. Кропивницький                                                                         26 березня 2024 року

Місце проведення: Прес-центр ГУ ДПС у Кіровоградській області (вул. Велика Перспективна, 55, м. Кропивницький). 

Початок засідання: 13 год. 00 хв.

Присутні:

члени громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області – 15 осіб;

 

представники засобів масової інформації (не члени громадської ради) – 2 особи;

 

доктор історичних наук, професор, професор кафедри історії, археології, інформаційної та архівної справи Центральноукраїнського національного технічного університету Світлана Орлик;

 

начальник відділу адміністрування податку на прибуток неприбуткових установ і організацій та спрощеної системи оподаткування ГУ ДПС у Кіровоградській області Тетяна Папушой.

Порядок денний:

  1. Відкриття засідання Громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області. Оголошення порядку денного.

  2. Питання, які виникають при заповненні звіту «Про використання коштів неприбуткових установ і організацій» та декларації з податку на прибуток підприємств.

  3. Еволюція системи оподаткування нерухомого майна в Україні: історичний аспект.

  4. Щодо продовження строку повноважень громадської ради при Головному управлінні ДПС у Кіровоградській області до завершення терміну її каденції..

  5. Затвердження Плану роботу Громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області на II квартал 2024 року.

  6. Підведення підсумків засідання. Різне.

 

Голосували: за затвердження порядку денного засідання:

«за» – 15;

«проти» – 0;

«утримались» – 0.

З питання 1 Порядку денного

Слухали: Волкова І.В. (голову громадської ради), який оголосив порядок денний засідання Громадської ради при Головному управлінні ДПС у Кіровоградській області.

 

Голосували:

за затвердження порядку денного засідання:

«за» – 15;

«проти» – 0;

«утримались» – 0.

Вирішили:

 

Затвердити Порядок денний засідання Громадської ради при Головному управлінні ДПС у Кіровоградській області.

З питання 2 Порядку денного

Слухали: Папушой Т.В. (начальник відділу адміністрування податку на прибуток неприбуткових установ і організацій та спрощеної системи оподаткування ГУ ДПС у Кіровоградській області), які розповіла членам громадської ради про питання, які виникають при заповненні звіту «Про використання коштів неприбуткових установ і організацій» та декларації з податку на прибуток підприємств.

Зокрема, посадовиця зупинилася на основних вимогах до заповнення звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій та надання Витягу з Реєстру неприбуткових установ та організацій.

При складанні Звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій особливу увагу звернути на заповнення основних реквізитів:

  • Дата та номер рішення про включення до Реєстру, які вказані в Рішенні (в 2016 році всі пройшли перереєстрацію, а профспілки у 2021році);

  • Ознака неприбутковості;

  • Посадові особи, в разі змін внести відомості у Держреєстратора;

  • Зміни в Реєстр вносяться тільки при зміні організаційно-правової форми, статутних документів та установи.

Новостворені установи та організації, які подали в установленому порядку документи для внесення до Реєстру неприбуткових установ і організацій під час або протягом 10днів з дня державної реєстрації та які за результатами розгляду таких документів включені до Реєстру неприбуткових установ і організацій, вважаються неприбутковими установами і організаціями з дня їх державної реєстрації.

ДПС України повідомила про доопрацювання програмного забезпечення щодо формування та видачі з Реєстру неприбуткових установ та організацій засобами ІКС «Єдине вікно подання електронної звітності» та ІКС «Електронний кабінет».

Неприбуткові, які перевищили обсяг доходів більше 1 млн грн. реєструються платниками ПДВ, але якщо операції не є об’єктом (ст.196) – лист про те що це не є об’єктом оподаткування ПДВ.

Податківці також наголосили, що на базі Кіровоградської регіональної торгово-промислової палати на постійній основі фахівцями Головного управління ДПС у Кіровоградській області будуть проводитися семінари з новацій та актуальних питань податкового законодавства.

 

Вирішили:

Взяти інформацію до відома.

З питання 3 Порядку денного

Слухали: Орлик С.В. (доктор історичних наук, професор, професор кафедри історії, археології, інформаційної та архівної справи Центральноукраїнського національного технічного університету), яка ознайомила присутніх з історичним аспектом еволюції системи оподаткування нерухомого майна в Україні.

 

Вирішили:

 

Взяти інформацію до відома.

З питання 4 Порядку денного

Слухали: Прошаченко В.Р. (секретаря громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області), яка проінформувала присутніх про продовження строку повноважень Громадської ради на період воєнного стану на території України з урахуванням положень постанови Кабінету Міністрів України від 03 листопада 2010 року № 996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики» із змінами та запропонувала звернутися до керівника обласного податкового відомства з листом/зверненням щодо продовження строку повноважень громадської ради при Головному управлінні ДПС у Кіровоградській області до завершення терміну її каденції.

 

Вирішили:

 

Підтримати, прийняти рішення за результатами засідання громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області щодо продовження строку повноважень громадської ради при Головному управлінні ДПС у Кіровоградській області до завершення терміну її каденції та звернутися до керівника обласного податкового відомства з відповідним листом/зверненням.

З питання 5 Порядку денного

Слухали: Волкова І.В. (голову громадської ради), щодо затвердження Плану роботу Громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області на ІІ квартал 2024 року.

 

Вирішили:

 

Наступне засідання Громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області провести у червні 2024 року.

З питання 6 Порядку денного

Слухали: Волкова І.В. (голову громадської ради), який запропонував на наступне засідання Громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області включити до порядку денного питання щодо критеріїв блокування та розблокування податкових накладних та привести статистику по справах в суді з цього питання.

 

Вирішили:

Підтримати пропозицію Волкова І.В.

Слухали: Моспанову Т.М. (уповноважений представник Всеукраїнської громадської організації «Союз експертів України»), яка запропонувала на наступне засідання громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області винести питання щодо критеріїв під які підпадають під моніторинг рахунки ФОП.

 

Вирішили:

Включити питання до порядку денного на наступне засідання громадської ради у разі якщо воно входить до компетенції податкового органу.

Голова громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області, Волков І.В. оголосив про закриття засідання.

Голова громадської ради                                                             Ігор ВОЛКОВ

Секретар                                                           Вікторія ПРОШАЧЕНКО