Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Протокол №7 засідання громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області

опубліковано 13 жовтня 2023 о 15:01

Протокол №7
засідання громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області
м. Кропивницький                                                                         12 жовтня 2023 року 

Місце проведення: Прес-центр ГУ ДПС у Кіровоградській області (вул. Велика Перспективна, 55, м. Кропивницький).  

Початок засідання: 13 год. 00 хв. 

Присутні: 

члени громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області – 12 осіб; 

представники засобів масової інформації (не члени громадської ради) – 2 особи; 

в.о. начальника ГУ ДПС у Кіровоградській області Юлія Мороз;

начальник управління оподаткування юридичних осіб ГУ ДПС в області Наталія Радзіховська;

начальник управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС у Кіровоградській області Інна Твердохліб.

Порядок денний: 

Відкриття засідання Громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області. Оголошення порядку денного.
Підсумки роботи Головного управління ДПС у Кіровоградській області за дев’ять місяців 2023 року. 
Підсумки кампанії декларування громадянами доходів, отриманих у 2022 році, у т.ч. щодо змін у декларування доходів отриманих громадянами, які мають у власності землі сільгосппризначення.
Про справляння податку на нерухоме майно юридичних та фізичних осіб.
Затвердження Плану роботу Громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області на ІV квартал 2023 року. 
Підведення підсумків засідання. Різне. 
Голосували: за затвердження порядку денного засідання: 

«за» – 12; 

«проти» – 0; 

«утримались» – 0. 

З питання 1 Порядку денного 

Слухали: Волкова І.В. (голову громадської ради), який оголосив порядок денний засідання Громадської ради при Головному управлінні ДПС у Кіровоградській області.

Голосували:

за затвердження порядку денного засідання: 

«за» – 12; 

«проти» – 0; 

«утримались» – 0. 

Вирішили: 

Затвердити Порядок денний засідання Громадської ради при Головному управлінні ДПС у Кіровоградській області.

З питання 2 Порядку денного 

Слухали: Мороз Ю.А. (в.о. начальника ГУ ДПС у Кіровоградській області), яка проінформувала присутніх про підсумки роботи Головного управління ДПС у Кіровоградській області за дев’ять місяців 2023 року. 

Зокрема, зазначивши, що за 9 місяців 2023 року органами державної податкової служби в області забезпечені надходження до зведеного бюджету у сумі 11,1 млрд грн, темп росту до аналогічного періоду минулого року – 118,8 відс., додатково надійшло 1,8 млрд гривень. 

До загального фонду державного бюджету за 9 місяців 2023 року забезпечено надходження у сумі 4,0 млрд грн, темп росту – 112,2 відсотків.

У порівнянні з січнем-вереснем 2022 року забезпечено приріст надходжень до Державного бюджету по основних бюджетоформуючих податках , зокрема:

податку на прибуток – на 51,7 відс., приріст 143,4 млн грн; 
податку на доходи фізичних осіб – на 20,4 відс., зростання на 218,8 млн грн;
військовому збору – на 6,5 відс. приріст 25,2 млн гривень.
За січень-вересень 2023 року забезпечено надходження до місцевого бюджету у сумі 7,1 млрд грн, темп росту 122,3 відс., додатково надійшло 1,3 млрд гривень.

Завдання, затверджені місцевими радами за 9 місяців 2023 року виконано на 109,1 відс., додатково надійшло 0,6 млрд гривень. 

Забезпечено приріст надходжень до місцевих бюджетів в порівнянні з січнем-вереснем 2022 року по бюджетоформуючих податках, зокрема по:

- податку на доходи фізичних осіб – надходження склали 4,7 млрд грн, що на 19,6 відс. більше показника 2022 року, додатково надійшло 0,8 млрд грн;

- платі за землю – надходження склали 1,0 млрд грн, що на 30,9 відс. більше показника 2022 року, додаткові надходження – 225,6 млн грн;

- єдиному податку – надходження склали 0,9 млрд грн, що на 53,8 відс. більше показника 2022 року, додаткові надходження – 331,3 млн гривень.

Вирішили: 

Взяти інформацію до відома.

З питання 3 Порядку денного 

Слухали: Твердохліб І.Б. (начальник управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС у Кіровоградській області), яка розповіла членам громадської ради про підсумки кампанії декларування громадянами доходів, отриманих у 2022 році, у т.ч. щодо змін у декларування доходів отриманих громадянами, які мають у власності землі сільгосппризначення.
Посадовиця зазначила, що станом на 01.10.2023 органами ДПС області залучено до декларування 6236 громадян, у тому числі: 4745 – тих, хто зобов’язані задекларувати свої доходи та 1491 особу – з метою одержання податкової знижки.

В цілому громадянами у поточному році задекларовано 1537,50 млн грн доходів, що на 298,9 млн грн або на 24,1відс. більше, ніж у відповідному періоді минулого року.

Доходи більше 1 млн грн задекларували 120 громадян (кількість мільйонерів зросла порівняно з відповідним періодом минулого року на 21 особу). Сукупно громадянами-міліонерами задекларовано 1033,8 млн грн доходу (+562,1 млн грн).

«Враховуючи галузеву специфіку області як сільськогосподарської щорічно значну питому вагу обов’язкових декларацій займали декларації від громадян, які одноосібно обробляли земельні частки (паї) (25 тисяч декларацій або майже 90% обов’язкових декларацій). 

Починаючи з 2022 року обов’язок декларування доходів від вирощення і продажу сільськогосподарської продукції, вирощеної на власних земельних ділянках, мають громадяни, які реалізували за рік с/г продукції на суму понад 78 000 гривень. По усіх інших громадянах обов’язок з декларування доходів відсутній. Оподаткування їх доходів від вирощення та продажу власно вирощеної сільськогосподарської продукції відбувається шляхом сплати визначеного контролюючим органом мінімального податкового зобов’язання. 

У поточному році громадянами – одноосібниками подано 1308 декларацій про доходи за 2022 рік», - звернула увагу Інна Твердохліб.

Також, законодавством передбачено, що контролюючий орган за місцем реєстрації громадян визначає мінімальне податкове зобов’язання за належні їм земельні ділянки сільськогосподарського призначення, що знаходяться за межами населених пунктів та направляє їм податкове повідомлення-рішення з детальним обрахунком суми МПЗ у термін до 1 липня. Сума МПЗ визначається виходячи з нормативної грошової оцінки земельної ділянки за ставкою 5% (у 2023 році перше визначається сума МПЗ та ставка зменшена до 4%). Визначена сума МПЗ сплачується громадянами протягом 60 днів з дня вручення ППР. 

За земельні ділянки, які перебувають в оренді, МПЗ сплачується орендарем.

У разі незгоди платника з визначеним контролюючим органом МПЗ, він має право звернутися протягом 30 днів з дня вручення ППР до контролюючого органу для проведення звірки даних, використаних для розрахунку суми МПЗ з наданням підтверджуючих документів.

На даний час сформовано МПЗ 46,3 тисяч громадянам на загальну суму 287,0 млн грн, що 4,8 раз перевищує надходження ПДФО від декларування доходів громадянами-одноосібниками (за 2021 рік надходження становили близько 60 млн грн).

Станом на 09.10.2023 громадянами вже сплачено 44,7 млн грн МПЗ.

Вирішили: 

Взяти інформацію до відома.

З питання 4 Порядку денного 

Слухали: Радзіховську Н.В. (начальник управління оподаткування юридичних осіб ГУ ДПС у Кіровоградській області), Твердохліб І.Б. (начальник управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС у Кіровоградській області).

Предметом розгляду на засіданні громадської ради цього разу стало питання справляння податку на нерухоме майно юридичних та фізичних осіб.

Як проінформували присутніх посадовиці, податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, належить до місцевих податків у складі податку на майно. 

Питання щодо його встановлення вирішують місцеві ради в межах повноважень, визначених Кодексом (пункту 10.3 статті 10 Податкового кодексу України

Так, сільські, селищні, міські ради в межах своїх повноважень приймають рішення про встановлення місцевих податків та зборів та податкових пільг до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосовування встановлюваних місцевих податків та/або зборів, та про внесення змін до таких рішень. (п.п. 12.3.1 п.12.3 ст. 12 Податкового кодексу). 

При прийнятті рішення про встановлення місцевих податків та/або зборів обов'язково визначаються об'єкт оподаткування, платник податків і зборів, розмір ставки, податковий період та інші обов'язкові елементи, визначенні статтею 7 цього Кодексу з дотриманням критеріїв, встановлених розділом XII цього Кодексу для відповідного місцевого податку чи збору. 

Відповідні рішення, у десятиденний строк з дня прийняття рішень, але не пізніше 25 липня року, надсилають до контролюючого органу, в якому перебувають на обліку.

Якщо в рішенні органу місцевого самоврядування про встановлення місцевих податків та/або зборів, а також податкових пільг з їх сплати не визначено термін його дії, таке рішення є чинним до прийняття нового рішення (п.п. 12.3.3 п. 12.3 ст.12 Податкового кодексу).

Не дозволяється сільським, селищним, міським радам встановлювати індивідуальні пільгові ставки місцевих податків та зборів для окремих юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців і фізичних осіб або звільняти їх від сплати таких податків та зборів.

Розповіли також хто є платниками податку на нерухоме майно та про об’єкт, базу оподаткування та ставки податку.

Так, платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками житлової та/або нежитлової нерухомості (п.п. 266.1.1 п. 266.1 ст. 266 ПКУ). 

Об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є об’єкт житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його частка (п.п. 266.2.1 п. 266.2 ст. 266 ПКУ).

Базою оподаткування є загальна площа об'єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток (п.п. 266.3.1 п. 266.3 ст. 266 ПКУ).

Сільські, селищні, міські ради встановлюють пільги з податку, що сплачується на відповідній території, з об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, громадських об'єднань, благодійних організацій, релігійних організацій України, статути (положення) яких зареєстровані у встановленому законом порядку, та використовуються для забезпечення діяльності, передбаченої такими статутами (положеннями) (п.п. 266.4.2 п. 266.4 ст. 266 Податкового кодексу).

Ставки податку для об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюються за рішенням сільської, селищної, міської ради залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об'єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 1,5 відсотка (100,5 грн) розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року (станом на 01.01.2023 мінімальна з/п 6700 грн), за 1 квадратний метр бази оподаткування (п.п. 266.5.1 п. 266.5 ст 266 Податкового кодексу).

За наявності у власності платника податку об'єкта (об'єктів) житлової нерухомості, у тому числі його частки, що перебуває у власності фізичної чи юридичної особи - платника податку, загальна площа якого перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку), розрахована сума податку, відповідно до підпунктів "а" - "г" підпункту 266.7.1 пункту 266.7 , збільшується на 25000 гривень на рік за кожен такий об'єкт житлової нерухомості (його частку).

Базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному року.

Платники податку - юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і не пізніше 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцезнаходженням об'єкта/об'єктів оподаткування декларацію за встановленою формою, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Податкове зобов'язання за звітний рік з податку сплачується юридичними особами - авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації (абз. б п.п. 266.10.1 п. 266.10 ст.266 Податкового кодексу).

Вирішили: 

Взяти інформацію до відома.

З питання 5 Порядку денного 

Слухали: Волкова І.В. (голову громадської ради), щодо затвердження Плану роботу Громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області на ІV квартал 2023 року. 

Вирішили: 

Наступне засідання Громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області провести у грудні 2023 року.

З питання 6 Порядку денного 

Слухали: Гавриленка О.А. (голова Кіровоградської обласної громадської організації «Комітет сприяння розвитку інформаційного суспільства»), який повідомив, що 12.07.2023 року відбулась позачергова звітно-виборча конференція Кіровоградського обласного відділення ВГО УСПП, на якій було вирішено припинити повноваження виконавчого директора Кіровоградського обласного відділення ВГО УСПП Бедзая Сергія Андрійовича та затвердити на посаду виконавчого директора Кіровоградського обласного відділення ВГО УСПП Голованова Анатолія Петровича.

Голова правління Кіровоградського обласного об’єднання організацій роботодавців «Співробітництво» Аліна Бегун (член Громадської ради) звернулася з листом до голови Громадської ради при ГУ ДПС в області Ігоря Волкова з проханням вивести із складу Громадської ради при ГУ ДПС в області виконавчого директора Кіровоградського обласного відділення ВГО УСПП Бедзая Сергія Андрійовича (за станом здоров’я) та включити до складу Громадської ради при ГУ ДПС в області виконавчого директора Кіровоградського обласного відділення ВГО УСПП Голованова Анатолія Петровича.

Голосували:

за виключення із складу Громадської ради при ГУ ДПС в області виконавчого директора Кіровоградського обласного відділення ВГО УСПП Бедзая Сергія Андрійовича (за станом здоров’я): 

«за» – 12; 

«проти» – 0; 

«утримались» – 0. 

Голосували:

за включення до складу Громадської ради при ГУ ДПС в області виконавчого директора Кіровоградського обласного відділення ВГО УСПП Голованова Анатолія Петровича.

«за» – 12; 

«проти» – 0; 

«утримались» – 0. 


Голова громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області, Волков І.В. оголосив про закриття засідання. 

 

Голова громадської ради                                                             Ігор ВОЛКОВ

 

Секретар                                                           Вікторія ПРОШАЧЕНКО