Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Протокол №6 засідання громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області

опубліковано 17 липня 2023 о 14:23

Протокол №6
засідання громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області
м. Кропивницький                                                                         14 липня 2023 року 

Місце проведення: Прес-центр ГУ ДПС у Кіровоградській області (вул. Велика Перспективна, 55, м. Кропивницький).  

Початок засідання: 13 год. 00 хв. 

Присутні: 

члени громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області – 10 осіб; 

представники засобів масової інформації (не члени громадської ради) – 2 особи; 

в.о. начальника ГУ ДПС у Кіровоградській області Павло Козін;

начальник управління оподаткування юридичних осіб ГУ ДПС в області Наталія Радзіховська;

начальник відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту ГУ ДПС у Кіровоградській області Наталія Набієва.

Порядок денний: 

Відкриття засідання Громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області. Оголошення порядку денного.
Вступне слово. Підсумки роботи Головного управління ДПС у Кіровоградській області за перше півріччя 2023 року. 
Щодо особливостей оподаткування неприбуткових організацій.
Про стан контрольно-перевірочної роботи в органах ДПС у Кіровоградській області за функціонуванням РРО.
Затвердження Плану роботу Громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області на ІII квартал 2023 року. 
Підведення підсумків засідання. Різне. 
Голосували: за затвердження порядку денного засідання: 

«за» – 10; 

«проти» – 0; 

«утримались» – 0. 

З питання 1 Порядку денного 

Слухали: Волкова І.В. (голову громадської ради), який оголосив порядок денний засідання Громадської ради при Головному управлінні ДПС у Кіровоградській області.

Голосували:

за затвердження порядку денного засідання: 

«за» – 10; 

«проти» – 0; 

«утримались» – 0. 

Вирішили: 

Затвердити Порядок денний засідання Громадської ради при Головному управлінні ДПС у Кіровоградській області.

З питання 2 Порядку денного 

Слухали: Козіна П.І. (в.о. начальника ГУ ДПС у Кіровоградській області), який проінформував присутніх про підсумки роботи Головного управління ДПС у Кіровоградській області за перше півріччя 2023 року. 

Зокрема, зазначивши, що за результатами І півріччя 2023 року органами державної податкової служби в області забезпечені надходження до зведеного бюджету у сумі 7,1 млрд грн, темп росту до минулого року – 121,4 відс. (до І півріччя 2021 - 126 відсотків).

До загального фонду державного бюджету у І півріччі 2023 року забезпечено надходження у сумі 2,6 млрд грн, темп росту – 115,6 відсотків. У порівнянні з 1 півріччям 2022 року забезпечено приріст надходжень до Державного бюджету по основних бюджетоформуючих податках , зокрема:

податку на прибуток – на 60,6 відс., зростання – 114,3 млн грн; 
податку на доходи фізичних осіб – на 20,8 відс., зростання на 137,9 млн грн;
військовому збору – на 11 відс. або 26,3 млн гривень.
За січень-червень 2023 року забезпечено надходження до місцевого бюджету у сумі 4,5 млрд грн, темп росту 125 відс., додатково надійшло 0,9 млрд гривень.

Завдання, затверджені місцевими Радами у 1 півріччі 2023 року виконано на 113,4 відс., додатково надійшло 0,5 млрд гривень. 

Забезпечено приріст надходжень до місцевих бюджетів в порівнянні з 1 півріччям 2022 року по бюджетоформуючих податках, зокрема по:

- податку на доходи фізичних осіб – надходження склали 3,0 млрд грн, що на 19,1 відс. більше показника 2022 року, додатково надійшло 0,5 млрд грн;

- платі за землю – надходження склали 0,6 млрд грн, що на 34,3 відс. більше показника 2022 року, додаткові надходження – 143,9 млн грн;

- єдиному податку – надходження склали 0,7 млрд грн, що на 77,2 відс. більше показника 2022 року, додаткові надходження – 302,5 млн гривень.

Вирішили: 

Взяти інформацію до відома.

З питання 3 Порядку денного 

Слухали: Радзіховську Н.В. (начальник управління оподаткування юридичних осіб ГУ ДПС у Кіровоградській області), яка розповіла членам громадської ради про особливості оподаткування неприбуткових організацій. 

Посадовиця зазначила, що згідно з п.п. 133.4.1 п. 133.4 ст. 133 ПКУ неприбутковим підприємством, установою та організацією для цілей оподаткування податком на прибуток підприємств є підприємство, установа та організація (далі – неприбуткова організація), що одночасно відповідає таким вимогам: 

- утворена та зареєстрована в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації;

- установчі документи якої містять заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників, членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб;

- установчі документи якої передбачають передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду, іншим юридичним особам, або зарахування до доходу бюджету у разі припинення юридичної особи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення).

Наталія Радзіховська повідомила також, що відповідно до п.п. 133.4.5 п. 133.4 ст. 133 Податкового кодексу порядок ведення Реєстру неприбуткових організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру встановлює Кабінет Міністрів України.

Для включення до Реєстру неприбуткових, неприбуткова організація повинна подати до контролюючого органу за її основним місцем обліку реєстраційну заяву за формою 1-РН і засвідчені підписом керівника або представника такої організації та скріплені печаткою (за наявності) копії установчих документів неприбуткової організації. Неприбуткові організації, що діють на підставі установчих документів організації вищого рівня, відповідно до закону подають разом із реєстраційною заявою за формою 1-РН засвідчену підписом керівника або представника такої організації та скріплену печаткою (за наявності) копію документа, який підтверджує включення до організації вищого рівня та надає право діяти на підставі установчих документів такої організації вищого рівня.

Такі заяви можуть бути подані державному реєстратору під час їх державної реєстрації або контролюючому органу за основним місцем обліку протягом 10 календарних днів з дня їх державної реєстрації.

Контролюючий орган за основним місцем обліку неприбуткової організації проводити перевірку відомостей, що містяться в поданих документах, щодо відповідності вимогам, встановленим ПКУ та законодавством, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації.

Протягом трьох робочих днів з дня їх отримання такої заяви контролюючим органом приймається рішення про:

включення, повторне включення, відмову у включенні неприбуткової організації до Реєстру;

виключення неприбуткової організації з Реєстру;

зміну ознаки неприбутковості.

«Для неприбуткових організацій, встановлюється річний податковий (звітний) період – протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного 

Також неприбуткові установи та організації, починаючи зі звітного (податкового) періоду – 2020 рік, подають Звіт та річну фінансову звітність протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року», - додала начальник управління оподаткування юридичних осіб ГУ ДПС у Кіровоградській області. 

Вирішили: 

Взяти інформацію до відома.

З питання 4 Порядку денного 

Слухали: Набієву Н.М. (начальник відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту ГУ ДПС у Кіровоградській області). Предметом розгляду на засіданні громадської ради цього разу стало питання про стан контрольно-перевірочної роботи в органах ДПС у Кіровоградській області за функціонуванням РРО.
Як проінформувала присутніх посадовиця, станом на 01.07.2023 року, згідно інформації з баз даних СОД РРО, на території Кіровоградської області, діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг здійснює 6571 суб‘єкт господарювання (СГ) на 11 261 господарських об’єктів (ГО) з використанням 13 773 РРО/ПРРО (в т.ч. РРО–6 847, ПРРО–6 926) з них :

5 870 СГ, які зареєстровані в ГУ ДПС у Кіровоградській області та здійснюють діяльність на території регіону з використанням 8 423 РРО/ПРРО (з них РРО – 4 288, ПРРО – 4 135).
701 СГ, які зареєстровані в ГУ ДПС інших регіонів, здійснюють діяльність на території області з використанням 5 350 РРО/ПРРО (з них РРО – 2 559, ПРРО – 2 791). 
Крім цього, 742 СГ які зареєстровані в ГУ ДПС у Кіровоградській області, здійснюють діяльність, з використанням 1 097 РРО/ПРРО (в т.ч. – РРО-389, ПРРО-708), на території інших регіонів.

Також Наталія Набієва зазначила, що за січень-червень 2023 підрозділом фактичних перевірок проведено всього  371 фактичну перевірку за результатами яких встановлено порушень СГ чинного законодавства та винесено ППР на загальну суму 11 813,1 тис. грн., з них :

Відповідний рівень узгодження нарахованих за січень – червень 2023 штрафних санкцій складає 43 відсотка.

Всього з узгоджених протягом І півріччя 2023 штрафних санкцій сумі 4 680,0 тис. грн. (з них 4 403 тис. грн. нараховані за актами звітного року та 277 тис. грн. за актами минулих років), до відповідних бюджетів сплачено штрафних санкцій в сумі 3 377 тис. гривень. Рівень сплати склав – 72 відсотка. 

Вирішили: 

Взяти інформацію до відома.

З питання 5 Порядку денного 

Слухали: Волкова І.В. (голову громадської ради), щодо затвердження Плану роботу Громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області на ІII квартал 2023 року. 

Вирішили: 

Наступне засідання Громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області провести у вересні 2023 року.

З питання 6 Порядку денного 

Слухали: Шаповал Н.М. (представник Кіровоградської обласної громадської жіночої організації «СВІЖ»), яка запропонувала на наступному засіданні розглянути питання про справляння податку на нерухоме майно юридичних та фізичних осіб.

Вирішили: Винесене питання підтримати.

Голова громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області, Волков І.В. оголосив про закриття засідання. 

 

 

Голова громадської ради                                                             Ігор ВОЛКОВ

 

 

Секретар                                                           Вікторія ПРОШАЧЕНКО