Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Протокол №5 засідання громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області

опубліковано 20 квітня 2023 о 13:59

Протокол №5
засідання громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області
м. Кропивницький                                                                         18 квітня 2023 року 

Місце проведення: Прес-центр ГУ ДПС у Кіровоградській області (вул. Велика Перспективна, 55, м. Кропивницький).  

Початок засідання: 13 год. 00 хв. 

Присутні: 

члени громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області – 13 осіб; 

представники засобів масової інформації (не члени громадської ради) – 2 особи; 

в.о. начальника ГУ ДПС у Кіровоградській області Олексій Лондар.

Порядок денний: 

Відкриття засідання Громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області. Оголошення порядку денного.
Вступне слово. Підсумки роботи Головного управління ДПС у Кіровоградській області за I квартал 2023 року. 
Реєстрація ПН/РК у ЄРПН. Нові форми податкової накладної та податкової декларації з податку на додану вартість з 01.04.2023 року. Особливості складання податкової накладної та податкової звітності по ПДВ з 01.04.2023 року. Відповідальність за порушення платником податку граничних строків реєстрації ПН/РК.
Мінімальне податкове зобов”язання. Хто є платником МПЗ, термін визначення та термін сплати.
Закон України №2888: новації контрольно-перевірочної роботи.
Затвердження Плану роботу Громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області на ІI квартал 2023 року. 
Підведення підсумків засідання. Різне. 
Голосували: за затвердження порядку денного засідання: 

«за» – 13; 

«проти» – 0; 

«утримались» – 0. 

З питання 1 Порядку денного 

Слухали: Волкова І.В. (голову громадської ради), який оголосив порядок денний засідання Громадської ради при Головному управлінні ДПС у Кіровоградській області.

Голосували:

за затвердження порядку денного засідання: 

«за» – 13; 

«проти» – 0; 

«утримались» – 0. 

Вирішили: 

Затвердити Порядок денний засідання Громадської ради при Головному управлінні ДПС у Кіровоградській області.

З питання 2 Порядку денного 

Слухали: Лондара О.С. (в.о. начальника ГУ ДПС у Кіровоградській області), який проінформував присутніх про підсумки роботи Головного управління ДПС у Кіровоградській області за I квартал 2023 року. 

Зокрема, зазначивши, що за результатами І кварталу 2023 року органами державної податкової служби в області забезпечені надходження до зведеного бюджету у сумі 3,5 млрд грн, темп росту - 119 відс. (до І кварталу 2021 - 124 відсотків).

До загального фонду державного бюджету  у І кварталі 2023 року забезпечено надходження у сумі 1,4 млрд грн, темп росту – 111 відсотків. (до 2021р. – 101 відсоток).

У порівнянні з 1 кварталом 2022 року забезпечено приріст надходжень до Державного бюджету по основних бюджетоформуючих податках , зокрема:

податку на прибуток – в 2 рази, зростання – 100 млн грн; 
податку на доходи фізичних осіб – на 23 відс., зростання на 71 млн грн;
військовому збору – на 16 відс. або 18 млн гривень.
За січень-березень 2023 року забезпечено надходження у сумі 2,1 млрд грн, темп росту 125 відс., додатково надійшло 0,4 млрд гривень. Темп росту до І кварталу 2021 – 145 відс. ( + 0,7 млрд грн.).

Завдання, затверджені місцевими Радами у 1 кварталі 2023 року виконано на 118 відс., додатково надійшло 0,3 млрд гривень. 

Вирішили: 

Взяти інформацію до відома.

З питання 3 Порядку денного 

Слухали: Радзіховську Н.В. (начальник управління оподаткування юридичних осіб ГУ ДПС у Кіровоградській області), яка нагадала про реєстрацію ПН/РК у ЄРПН, а також повідомила про нові форми податкової накладної та податкової декларації з податку на додану вартість з 01.04.2023 року, про особливості складання податкової накладної та податкової звітності по ПДВ з 01.04.2023 року. Окремо зупинилася на питанні щодо відповідальності за порушення платником податку граничних строків реєстрації ПН/РК.

Вирішили: 

Взяти інформацію до відома.

З питання 4 Порядку денного 

Слухали: Грущака Р.Л. (в.о. начальника управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС у Кіровоградській області), яка проінформував присутніх про основні правила і вимоги законодавства щодо мінімального податкового зобов’язання.
Як зазначив посадовець, Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» для платників податків – фізичних осіб, у яких у власності та/або користуванні (оренді, суборенді, емфітевзисі, постійному користуванні) є земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, вводиться поняття мінімального податкового зобов’язання.  

Відповідно до п. 64 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України першим роком, за який визначається мінімальне податкове зобов’язання, є 2022 рік. 

Платником у частині МПЗ є резидент, який володіє та/або користується (орендує (суборендує), на умовах емфітевзису, постійно користується) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь (п.п. 162.1.11 п. 162.1 ст. 162 Кодексу). 

Підпунктом 170.14.3 п. 170.14 ст. 170 Кодексу встановлено, що визначення загального МПЗ фізичним особам, які не зареєстровані як фізичні особи – підприємці, здійснюється контролюючими органами за податковою адресою таких осіб до 1 липня року, наступного за звітним. 

Роман Грущак звернув увагу присутніх на те, що платниками податку до бюджету сплачується лише позитивне значення різниці між сумою загального МПЗ та сумою сплачених протягом податкового (звітного) року податків, зборів, платежів, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь.

Для фізичних осіб, які відповідно до норм Цивільного кодексу України, Земельного кодексу України та Закону України від 06 жовтня 1998 року № 161 «Про оренду землі» оформили взаємовідносини щодо передачі сільськогосподарських угідь в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування, МПЗ контролюючим органом не визначається. У такому випадку МПЗ за такі землі сплачує орендар. 

Розрахункова сума МПЗ визначається за формулами, встановленими ст. 381 Кодексу, в залежності від наявної нормативно грошової оцінки відповідної земельної ділянки або нормативно грошової оцінки 1 гектара ріллі по Автономній Республіці Крим або по області з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до порядку, встановленого Кодексом для справляння плати за землю; коефіцієнту та кількості календарних місяців, протягом яких земельна ділянка перебуває у власності, оренді, користуванні на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) платника податків. 

Відповідно до п. 67 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу тимчасово, для розрахунку МПЗ за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки коефіцієнт застосовується із значенням 0,04. 

Вирішили: 

Взяти інформацію до відома.

З питання 5 Порядку денного 

Слухали: Суську О.О. (заступника начальника управління-начальника відділу позапланових перевірок ризикових платників та перевірок з питань відшкодування ПДВ управління податкового аудиту ГУ ДПС у Кіровоградській області). Предметом розгляду на засіданні громадської ради стало питання новацій контрольно-перевірочної роботи у рамках Закону України від 12 січня 2023 року №2888-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо платіжних послуг)».
Посадовиця детально надала роз’яснення. Закон № 2888 набирає чинності з 01 квітня 2023 року, крім змін до Закону України «Про Національний банк України» та змін до розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про платіжні послуги», які набирають чинності з дня, наступного за днем опублікування Закону № 2888 (опублікований 31.01.2023).  

Законом № 2888 внесені зміни до Податкового кодексу України (далі – Кодекс), та інших законів України, зокрема в частині приведення у відповідність до вимог Закону України «Про платіжні послуги» та застосування понять: «банки», «небанківській надавач платіжних послуг», «електронний гаманець у емітента електронних грошей», «платіжні інструкції», «рахунок у банку/небанківському надавачу платіжних послуг» та інших. Запроваджується можливість використання під час здійснення розрахункових операцій та контролю за їх проведенням не тільки рахунків, відкритих у банках, а також рахунків/електронних гаманців такого платника податків в інших фінансових установах, небанківських надавачах платіжних послуг/емітентах електронних грошей.  

Також Законом № 2888 внесені зміни до функцій контролюючих органів (стаття 19 прим.1 Кодексу), розширені права посадових осіб контролюючих органів (стаття 20 Кодексу).  

Крім того, Законом № 2888 змінено порядок використання єдиного рахунку (стаття 35, 35 прим.1 Кодексу). Окремо визначено, що для цілей Кодексу обов’язок платника податків щодо сплати податків та зборів на єдиний рахунок, визначений статтею 35 прим.1 Кодексу, вважається виконаним з моменту, коли ініціювання переказу є завершеним для такого платника податків згідно із Законом України «Про платіжні послуги». Також, пункт 35 прим.1 Кодексу доповнено новою нормою стосовно того, що не допускається прийняття на єдиний рахунок електронних грошей.  

Також поширена можливість для контролюючого органу використовувати інформацію, що надійшла не тільки від банків та інших фінансових установ, а також від небанківських надавачів платіжних послуг та емітентів електронних грошей про наявність та рух коштів на рахунках платника податків, звіти про підзвітні рахунки, подані від фінансових агентів, інформацію про наявність та рух коштів на електронних гаманцях платника податків (підпункт 71.1.3 пункту 71.1 статті 71 Кодексу).  

Розширено перелік суб’єктів інформаційних відносин (статті 72 та 73 Кодексу) – надавачі небанківських платіжних послуг, емітенти електронних грошей.  

Крім того, Законом № 2888 внесені зміни у статі Кодексу щодо фінансової відповідальності небанківських надавачів платіжних послуг, еквайрів, емітентів електронних грошей (статті 112, 118 та 124 Кодексу).  

Вирішили: 

Взяти інформацію до відома.

З питання 6 Порядку денного 

Слухали: Волкова І.В. (голову громадської ради), щодо затвердження Плану роботу Громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області на ІI квартал 2023 року. 

Вирішили: 

Наступне засідання Громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області провести у червні 2023 року.

З питання 7 Порядку денного 

Слухали: Волкова І.В. (голову громадської ради), який запропонував на наступному засіданні розглянути питання про стан контрольно-перевірочної роботи в органах ДПС у Кіровоградській області за функціонуванням РРО.

Вирішили: Винесене питання підтримати.

Слухали: Гавриленка О.А. (заступника голови громадської ради), який запропонував на наступному засіданні розглянути питання щодо особливостей оподаткування громадських неприбуткових організацій.

Вирішили: Винесене питання підтримати.

Слухали: Добрянського І.А. (Голова Кіровоградської обласної громадської організації „Товариство „Знання” України”), який запропонував на наступному засіданні розглянути питання щодо змін в оподаткуванні податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки.

Вирішили: Винесене питання підтримати.

Голова громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області, Волков І.В. оголосив про закриття засідання. 

 

Голова громадської ради                                                             Ігор ВОЛКОВ

 

Секретар                                                           Вікторія ПРОШАЧЕНКО