Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Протокол №4 засідання громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області

опубліковано 02 січня 2023 о 11:38

Протокол №4

засідання громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області

м. Кропивницький                                                                         28 грудня 2022 року

Місце проведення: Прес-центр ГУ ДПС у Кіровоградській області (вул. Велика Перспективна, 55, м. Кропивницький) 

Початок засідання: 13 год. 00 хв.

Присутні:

члени громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області – 13 осіб;

представники засобів масової інформації (не члени громадської ради) – 2 особи;

в.о. начальника ГУ ДПС у Кіровоградській області Олексій Лондар;

 

заступник начальника ГУ ДПС у Кіровоградській області Костянтин Ткаченко.

Порядок денний:

  1. Відкриття засідання Громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області. Оголошення порядку денного.

  2. Вступне слово. Зупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, механізм розблокування податкових накладних. Подання таблиці даних платника податку на додану вартість.

  3. Особливості застосування штрафних санкцій по податку на доходи фізичних осіб та єдиному соціальному внеску підприємцями в умовах воєнного часу.

Сплата податків фізичними особами – підприємцями. які перебувають за кордоном або мобілізовані, а також для тих хто зареєстрований на окупованих територіях, але здійснює підприємницьку діяльність в нашій області. Про наявні випадки діяльності суб’єктів господарювання без державної реєстрації та як повідомити податкові органи про такі випадки.

  1. Зміни в законодавстві щодо порядку включення благодійників-фізичних осіб до Реєстру волонтерів.

  2. Щодо змін в законодавстві по роботі з РРО в умовах воєнного часу.

  3. Підведення підсумків засідання. Різне.

Голосували: за затвердження порядку денного засідання:

«за» – 13;

«проти» – 0;

«утримались» – 0.

З питання 1 Порядку денного

Слухали: Волкова І.В. (голову громадської ради), який оголосив порядок денний засідання Громадської ради при Головному управлінні ДПС у Кіровоградській області.

 

Голосували:

за затвердження порядку денного засідання:

«за» – 13;

«проти» – 0;

«утримались» – 0.

 

Вирішили:

 

Затвердити Порядок денний засідання Громадської ради при Головному управлінні ДПС у Кіровоградській області.

З питання 2 Порядку денного

Слухали: Лондара О.С. (в.о. начальника ГУ ДПС у Кіровоградській області).

Питанням для обговорення стали зупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, механізм розблокування податкових накладних. Подання таблиці даних платника податку на додану вартість.

Очільник обласного відомства звернув увагу присутніх, що система моніторингу покликана виявляти податкові накладні, по яким є: - ризик щодо порушення податкового законодавства; - можлива наявність фіктивних операцій для отримання податкового кредиту з ПДВ.

Постановою Кабміну від 12.10.2022 №1154, були внесені зміни до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, а саме виключено поняття ризикових товарів чи продукції. Тобто зараз при автоматизованому моніторингу реєстрації податкових накладних перевіряються не тільки залишки ризикових, а всіх товарів. В результаті перевірки підприємств, які здійснюють транзитні операції, тобто купівлю та продаж товару, система перевіряє націнку яка повинна становити приблизно 1,5відсотки.

Щоб внесені зміни до Постанови не гальмували діяльність бізнесу та не вимивали їх обігові кошти, радимо не зволікати з поданням відповідних документів (повідомлення з пакетом документів (договори, видаткові, товарно-транспортні, розрахункові документи)) для вирішення питання щодо розблокування податкових накладних. Насамперед, з метою подальшого упередження зупинки реєстрації податкових накладних, платникам реального сектору економіки необхідно подати Таблицю даних платника податку, особливо платникам, які є виробниками чи надають послуги.

Роз’яснив основні причини неврахування Таблиць платників:

- наявність в контролюючих органах податкової інформації, що свідчить про здійснення платником податку ризикових операцій;

- відсутність пояснень та повного пакету документів щодо реальності здійснення фінансово — господарських операцій з придбання та реалізації (наданих послуг) по кодах УКТЗЕД/ДКПП, зазначених у наданій Таблиці даних платника податків;

- відображення в Таблиці кодів товарів (послуг) по кодах УКТЗЕД/ДКПП, які не використовуються підприємством в господарській діяльності;

- наявність інформації про невідповідність зазначених платником податків чисельності працюючих, наявним засобам/факторам виробництва (недостатня чисельність, відсутність об’єктів оподаткування для здійснення діяльності, мізерна сплата податків, наявність від’ємного значення з ПДВ тощо).

Також зупинився на основних Критеріях ризиковості платника ПДВ відповідно до яких платник податків може бути включений до переліку ризикових.

Наприкінці виступу Олексій Лондар нагадав учасникам засідання, що у Головному управлінні ДПС працюють «гарячі лінії» з напрямків роботи відомства та закликав звертатися для вирішення питань, а також слідкувати за актуальною інформацією та змінами у податковому законодавстві на субсайті ГУ ДПС у Кіровоградській області та сторінці у соціальний мережі «Facebook».

 

Вирішили:

Взяти інформацію до відома.

З питання 3 Порядку денного

Слухали: Твердохліб І.Б. (начальник управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС у Кіровоградській області), яка роз’яснила особливості застосування штрафних санкцій по податку на доходи фізичних осіб та єдиному соціальному внеску підприємцями в умовах воєнного часу. Також про сплату податків фізичними особами – підприємцями. які перебувають за кордоном або мобілізовані, а також для тих хто зареєстрований на окупованих територіях, але здійснює підприємницьку діяльність в нашій області.

Окрім цього розповіла про наявні випадки діяльності суб’єктів господарювання без державної реєстрації та пояснила як повідомити податкові органи про такі випадки.

 

Вирішили:

Взяти інформацію до відома.

З питання 4 Порядку денного

Слухали: Твердохліб І.Б. (начальник управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС у Кіровоградській області), яка проінформувала присутніх про зміни в законодавстві щодо порядку включення благодійників-фізичних осіб до Реєстру волонтерів.

Усім присутнім також надано листи-роз’яснення ДПС України «До уваги волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації» та «Щодо звільнення від оподаткування благодійної допомоги, зібраної волонтерами».

 

Вирішили:

Взяти інформацію до відома.

З питання 5 Порядку денного

Слухали: Набієву Н.М. (начальник відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту ГУ ДПС у Кіровоградській області). Предметом розгляду на засіданні громадської ради цього разу стало питання щодо змін в законодавстві по роботі з РРО в умовах воєнного часу.

Посадовиця детально надала роз’яснення. Так, відповідно до ст. 5 Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі - Закон № 265) на період тимчасового, не більше 7 робочих днів, відключення електроенергії проведення розрахункових операцій здійснюється з використанням книги обліку розрахункових операцій (далі - КОРО) та розрахункової книжки (далі -РК) або із застосуванням належним чином зареєстрованого резервного РРО.

Звернула увагу, що після відновлення постачання електроенергії всі розрахункові операції в обов'язковому порядку мають бути проведені через РРО (Алгоритм дій наведено у п. 10 розділу III Порядку реєстрації та застосування РРО, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженому наказом Мінфістерства фінансів України від 14.06.2016 №547).

Такі норми не стосуються суб'єктів господарювання, які використовують у своїй діяльності ПРРО.

При цьому на період відсутності зв'язку між ПРРО та фіскальним сервером контролюючого органу проведення розрахункових операцій здійснюється в режимі офлайн, що може тривати не більше 36 годин, із створенням електронних розрахункових документів, яким присвоюються фіскальні номери із діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, та не більше 168 годин протягом календарного місяця для одного суб'єкта господарювання.

Водночас, на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану або обставин непереборної сили проведення розрахункових операцій, що здійснюються в режимі офлайн, та використання фіскальних номерів із діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, можуть здійснюватися з перевищенням строків (п.13 Закону України від 15.03.2022 № 2120-ІХ).

Протягом години після встановлення зв'язку із фіскальним сервером контролюючого органу здійснюється передача копій створених ПРРО розрахункових документів з присвоєними їм у режимі офлайн фіскальними номерами до фіскального сервера контролюючого органу. Такі розрахункові документи мають бути передані до моменту передачі електронного фіскального звіту, електронного фіскального звітного чека за день, коли були сформовані такі розрахункові документи.

Відповідно до п. 3.1.2 Вимог щодо створення контрольної стрічки в електронній формі у реєстраторах розрахункових операцій та модемів передачі даних, затверджених наказом МФУ від 08.10.2012 № 1057, РРО повинен, зокрема, забезпечувати накопичення контрольно-звітної інформації у разі неможливості передачі її через порушення зв'язку із сервером обробки інформації з будь-яких причин та автоматичну передачу накопиченої інформації до сервера обробки інформації після відновлення зв'язку. Також відбувається блокування проведення розрахункових операцій у разі неможливості передачі контрольно-звітної інформації до сервера обробки інформації протягом 72 годин.

Таким чином, якщо після виконання «z»-звіту РРО протягом 72 годин сервером не отримано контрольно-звітної інформації від РРО він блокується. Разом з тим, одразу після відновлення зв'язку РРО автоматично передасть накопичену інформацію до сервера і буде розблокований.

 

Вирішили:

Взяти інформацію до відома.

Голова громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області, Волков І.В. оголосив про закриття засідання.



Голова громадської ради                                                             Ігор ВОЛКОВ



Секретар                                                           Вікторія ПРОШАЧЕНКО