Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Протокол №2 засідання громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області

опубліковано 07 червня 2022 о 16:27

Протокол №2

засідання громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області

м. Кропивницький                                                                         07 червня 2022 року

Місце проведення: . Прес-центр ГУ ДПС у Кіровоградській області (вул. Велика Перспективна, 55, м. Кропивницький) 

Початок засідання: 14 год. 00 хв.

Присутні:

члени громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області – 12 осіб;

представники засобів масової інформації (не члени громадської ради) – 3 особи;

в.о. начальника ГУ ДПС у Кіровоградській області Валентина Сєкунова.

Порядок денний:

  1. Відкриття засідання Громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області. Оголошення порядку денного.

  2. Підсумки роботи Головного управління ДПС у Кіровоградській області за п’ять місяців 2022 року. Основні новації, передбачені Законом України від 12.05.2022 № 2260-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану".

  3. Про адміністрування ПДВ під час воєнного стану, передбачені Законом України від 12.05.2022 № 2260-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану".

  4. Підсумки кампанії декларування громадянами доходів, отриманих у 2021 році.

  5. Затвердження Положення про Громадську раду при Головному управлінні ДПС у Кіровоградській області та Плану роботу Громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області на ІII квартал 2022 року.

  6. Підведення підсумків засідання. Різне.

Голосували: за затвердження порядку денного засідання:

«за» – 12;

«проти» – 0;

«утримались» – 0.

З питання 1 Порядку денного

Слухали: Волкова І.В. (голову громадської ради), який оголосив порядок денний засідання Громадської ради при Головному управлінні ДПС у Кіровоградській області.

 

Голосували:

за затвердження порядку денного засідання:

«за» – 12;

«проти» – 0;

«утримались» – 0.

 

Вирішили:

 

Затвердити Порядок денний засідання Громадської ради при Головному управлінні ДПС у Кіровоградській області.

З питання 2 Порядку денного

Слухали: Сєкунову В. (в.о. начальника ГУ ДПС у Кіровоградській області), яка розповіла про підсумки роботи Головного управління ДПС у Кіровоградській області за п’ять місяців 2022 року. Зокрема, зазначивши, що за п’ять місяців 2022 року платники податків регіону перерахували до бюджетів усіх рівнів (без урахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування) 4 млрд 853,7 млн грн, що на 146,4 млн грн або 3,1 відс. перевищує показник аналогічного періоду 2021 року.

За словами Валентини Сєкунової, до загального фонду державного бюджету впродовж січня-травня 2022 року спрямовано 1 млрд 925,1 млн гривень.

До місцевих бюджетів за відповідний період забезпечено 2 млрд 928,6 млн гривень. Це на 392,4 млн грн або 15,5 відс. більше фактичних надходжень січня – травня 2021 року.

З початку 2022 року єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування зібрано 2 млрд 622,7 млн грн, що перевищує показник аналогічного періоду 2021 року на 617,6 млн грн або 30,8 відсотків.

Очільниця обласного апарату подякувала кожному платнику за фінансову підтримку держави.

Окрім підсумків роботи відомства, Валентина Сєкунова ознайомила присутніх з основними новаціями, передбаченими Законом України від 12.05.2022 № 2260-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану".

Вирішили:

Взяти інформацію до відома.

З питання 3 Порядку денного

Слухали: Івахнюк Н. (в.о. начальника управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків ГУ ДПС у Кіровоградській області), яка проінформувала членів громадської ради про адміністрування ПДВ під час воєнного стану, передбачені Законом України від 12.05.2022 № 2260-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану".

Зокрема, зауважила, що Верховною Радою України 12.05.2022 прийнято Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового контролю та адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану» (законопроєкт № 7360, далі – Закон № 2260).

Основні зміни, які внесені до Податкового кодексу України (далі – Кодекс):

1. Уточнено особливості формування податкового кредиту (пункту 322 підрозділу 2 розділу ХХ Кодексу) на період дії воєнного стану, зокрема, за звітні (податкові) періоди лютий, березень, квітень, травень 2022 року при здійсненні операцій з придбання товарів/послуг, за якими в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) постачальниками не зареєстровано податкові накладні та/або розрахунки коригування (далі – ПН/РК) до них.

2.1 Зміненою редакцією пп. 69.1 п. 69 підрозділу 10 Кодексу визначено, що протягом дії воєнного стану, у випадку відсутності у платника податків можливості своєчасно зареєструвати ПН/РК у ЄРПН, подати податкову звітність та сплатити податки і збори, платники податків звільняються від штрафів з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

2.2 Відновлюється податкові обов’язки для платників податків, у яких є можливість, своєчасно:

- реєструвати в ЄРПН ПН/РК,

- подавати податкову звітність,

- сплачувати податки та збори.

2.3 Платники податків, у тому числі щодо своєї філії, представництва, відокремленого чи іншого структурного підрозділу, у яких відновилася можливість виконувати свої податкові обов’язки, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 року до дня відновлення можливості платника податків, звільняються від відповідальності за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН, подання звітності, сплати податків і зборів, та за умови виконання ними таких податкових обов’язків протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей платників податків.

2.4 Платники податку, які перейшли на спрощену систему оподаткування зі сплатою 2% податку, звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання податкових обов’язкових, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 року до дня переходу на спрощену систему оподаткування, за умови виконання таких обов’язків протягом 60 днів з дня переходу на систему оподаткування, на якій такий
платник податку перебував до обрання особливостей оподаткування єдиним податком за ставкою 2 відсотки.

2.5 Платники податків, які виправляють помилки шляхом подання уточнюючих розрахунків до 25 липня 2022 року, звільняються від штрафних санкцій за заниження податкових зобов’язань за звітні податкові періоди, що припадають на період дії воєнного стану.

Тимчасово, до припинення або скасування воєнного стану, платники ПДВ не матимуть права на подання уточнюючих розрахунків до податкових декларацій, за звітні (податкові) періоди до лютого 2022 року із показниками на зменшення податкових зобов’язань та/або декларування суми бюджетного відшкодування ПДВ.

3. Відновлюється проведення камеральних перевірок податкової звітності, своєчасності реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН, своєчасності подання податкових декларацій (розрахунків) та своєчасності сплати узгоджених сум податкових зобов’язань.

4. Відновлюється проведення і документальних перевірок:

- що проводяться на звернення платника податків;

- при реорганізації, припиненні, банкрутстві особи;

- перевірки з питань валютного контролю;

- при декларуванні платником бюджетного відшкодування та/або від’ємного значення з ПДВ.

5. Відновлюється бюджетне відшкодування сум ПДВ.

6. Доповнено новим підпунктом 69.29 пункт 69 підрозділу 10 розділу ХХ Кодексу, згідно якого суми податку на додану вартість, включені до складу податкового кредиту при здійсненні операцій з придбання товарів, які у подальшому були знищені (втрачені) внаслідок дії обставин непереборної сили у період дії воєнного стану:

не включаються до обрахунку суми бюджетного відшкодування;

зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду до її повного погашення.

7. Законом № 2260-ІХ виключено можливість, встановлену на період дії воєнного, надзвичайного стану, для платників, які зобов’язані подавати звітність в електронному вигляді, подавати до контролюючого органу податкову звітність та інші документи в паперовій формі.

8. Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, тобто з 27 травня 2022 року,

Вирішили:

Взяти інформацію до відома.

З питання 4 Порядку денного

Слухали: Твердохліб І. (начальника управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС у Кіровоградській області), яка традиційно підвела підсумки кампанії декларування громадянами доходів, отриманих у 2021 році.

Так, посадовиця розповіла, що загальна сума задекларованого платниками податків доходу склала майже мільярд гривень. До сплати задекларовано 66,5 мільйонів гривень податку на доходи фізичних осіб, що майже на 3,5мільйона гривень більше ніж за відповідний період минулого року.

Доходи понад один мільйон гривень задекларували 75 осіб. Сукупно ними задекларовано 385,0мільйонів гривень доходу (ПДФО – 3,8млн.грн, військовий збір – 0,5млн.грн.).

Станом на 01 червня громадянами-одноосібниками подано більше 21 тисячі декларацій за 2021 рік. Загальна сума задекларованого доходу склала 290,9млн.грн., що на 35,7млн.грн. більше ніж за 5 місяців минулого року. Визначено зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб в сумі 52,3млн.грн. та 4,4млн.грн. військового збору.

Також, до кінця року громадяни можуть подати декларацію на податкову знижку за наслідками 2021 року. На сьогодні вже 371 мешканець Кіровоградщини скористався такою можливістю.

Найбільше, 292 громадянина або 78,7 відсоток, до складу витрат включили - кошти на власне навчання або навчання членів сім’ї першого ступеня споріднення;

  • 70 осіб – витрати на сплату страхових платежів та пенсійних внесків;

  • 6 осіб - витрати на оплату суми процентів, сплачених платником податку за користування іпотечним кредитом;Вирішили:

Взяти інформацію до відома.

З питання 5 Порядку денного

Слухали: Волкова І.В. (голову громадської ради), який озвучив пропозицію члена громадської ради Шамардіної Катерини (Голова Громадської організації «МОЛОДІЖНЕ ОБ»ЄДНАННЯ «РІДНЕ МІСТО») щодо внесення змін до пункту 6 абзацу 4 Положення Про громадську раду при Головному управлінні ДПС у Кіровоградській області.

Голосували:

«за» – 12;

«проти» – 0;

«утримались» – 0.

Вирішили: Винесену пропозицію підтримати та внести зміни до пункту 6 абзацу 4 Положення Про громадську раду при Головному управлінні ДПС у Кіровоградській області

З питання 6 Порядку денного

Слухали: Надутенко О. (голова Спілки підприємців малого та середнього підприємництва Кіровоградської області), яка запропонувала на наступному засіданні проінформувати про підприємства, які під час воєнного часу виїхали та де вони платять податки.

Вирішили: Винесене питання підтримати.

Слухали: Волкова І.В. (голову громадської ради), який запропонував на наступному засіданні розглянути питання щодо кількісного розподілу платників податків, зареєстрованих в органах ДПС у Кіровоградській області та сплата ними платежів до бюджету.

Вирішили: Винесене питання підтримати.

Голова громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області, Волков І. оголосив про закриття засідання.

 

Голова громадської ради                                                             Ігор ВОЛКОВ

 

Секретар                                                           Вікторія ПРОШАЧЕНКО