Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Протокол №1 засідання громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області

опубліковано 01 лютого 2022 о 17:00

м. Кропивницький                                                                         01 лютого 2022 року

 Місце проведення: Прес-центр ГУ ДПС у Кіровоградській області (вул. Велика Перспективна, 55, м. Кропивницький) 

Початок засідання: 15 год. 00 хв.

Присутні:

члени громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області – 18 осіб;

представники засобів масової інформації (не члени громадської ради) – 2 особи;

начальник ГУ ДПС у Кіровоградській області Олександр Дозорець.

Засідання відкрив голова установчих зборів Гавриленко О., який повідомив про кількість присутніх на засіданні членів громадської ради та оголосив проект порядку денного засідання та запропонував його затвердити.

 Порядок денний:

  1. Обрання голови громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області, заступника та секретаря. Оголошення порядку денного.

  2. Декларування громадянами доходів, одержаних впродовж 2021 року.

  3. Щодо застосування РРО/ПРРО з 01 січня 2022 року.

  4. Затвердження Плану роботи громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області на II квартал 2022 року.

  5. Підведення підсумків засідання. Різне.

Голосували: за затвердження порядку денного засідання:

«за» – 18;

«проти» – 0;

«утримались» – 0.

З питання 1 Порядку денного

Слухали: Добрянського І.А. (Голова Кіровоградської обласної громадської організації „Товариство „Знання” України”), який запропонував обрати головою громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області Ігоря Волкова (голова ради територіального відділення Асоціації платників податків в Кіровоградській області).

Голосували:

«за» – 18;

«проти» – 0;

«утримались» –0.

Слухали: Короба С. (уповноважений представник Кіровоградської обласної громадської організації Всеукраїнського громадського об'єднання захисту конституційних прав і свобод громадян України «ПРАВОЗАХИСТ»), який запропонував обрати заступником голови громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області Гавриленка О. (голова Кіровоградської обласної громадської організації «Комітет сприяння розвитку інформаційного суспільства»).

Голосували:

«за» – 18;

«проти» – 0;

«утримались» –0.

Слухали: Гавриленка О.А. (заступника голови Громадської ради), який запропонував обрати секретарем громадської ради – Прошаченко В., завідувача сектору інформаційної взаємодії ГУ ДПС у Кіровоградській області.

Голосували:

«за» – 18;

«проти» – 0;

«утримались» –0.

З питання 2 Порядку денного

Слухали: Дозорця О. (начальника ГУ ДПС у Кіровоградській області), який привітав присутніх з початком нової каденції громадської ради, а також голову громадської ради при ГУ ДПС в області з обранням на новий термін та побажав новому складу громадської ради плідної, активної та продуктивної праці на наступні два роки.

Також очільник обласного апарату проінформував членів громадської ради про те, що з початку 2022 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних впродовж 2021 року.

Річну податкову декларацію про доходи за минулий рік зобов’язані заповнити і подати до 1 травня 2022 року громадяни та самозайняті особи, які отримали доходи, з яких не сплачено податок на доходи фізичних осіб.

Згідно норм Податкового кодексу України підлягають обов’язковому декларуванню:

  • доходи, з яких при нарахуванні або при виплаті ПДФО не утримувався;

  • доходи від особи, яка не є податковим агентом;

  • спадок від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення;

  • додаткове благо;

  • доходи від продажу інвестиційних активів;

  • іноземні доходи.

Звернув увагу, що громадяни, які мають у власності земельні частки (паї), сукупний розмір яких перевищує 2 гектари та отримали доходи від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена безпосередньо ними на цих земельних ділянках, повинні включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати річну декларацію.

Отже, громадянам, які отримували у 2021 році доходи, з яких не сплачено податків, варто не відкладати подання декларації про доходи. Для подання декларації необхідно звернутись в Центри обслуговування платників податків при державних податкових інспекціях за місцем податкової адреси. Саме тут фахівці ДПС нададуть необхідні консультації та допоможуть правильно заповнити декларацію про отримані доходи.

Беручи до уваги низку обмежень в зв’язку з проведенням карантинних заходів, декларацію про доходи краще подавати в електронному вигляді. Для цього декларанти можуть зареєструватись в Електронному кабінеті, попередньо отримавши кваліфікований електронний підпис.

Подання річної податкової декларації – це обов’язок кожного свідомого громадянина, передбачений Конституцією України. Граничний термін для платників, які зобов’язані подавати таку декларацію – 30 квітня 2022 року, для громадян, які мають право на податкову знижку – 31 грудня 2022 року.

«Станом на 01.01.2022 органами ДПС області залучено до декларування 36780 громадян, у тому числі: 34066 – тих, хто зобов’язані задекларувати свої доходи та 2714 осіб – з метою одержання податкової знижки.

В цілому громадянами задекларовано 1 млрд. 290,2млн.грн. доходів, визначено до сплати 67,5млн.грн. податку на доходи фізичних осіб та 7,6млн.грн. військового збору.

Протягом 2021 року громадянами сплачено визначених зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб у сумі 65,6млн.грн. та військового збору у сумі 7,2млн. гривень», - додав Олександр Дозорець.

З питання 3 Порядку денного

Слухали: Набієву Н. (начальника відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту ГУ ДПС у Кіровоградській області), яка проінформувала присутніх про застосування РРО/ПРРО з 01 січня 2022 року.

Зокрема, зауважила, що з 1 січня 2022 року закінчується перехідний період (п. 61 підрозділу 10 Розділу ХХ ПКУ) і застосування РРО платниками єдиного податку другої-четвертої груп стане обов’язковим. Ці правила не поширюються на ФОП-«єдинників» І групи. Та платників єдиного податку, які здійснюють діяльність на території села. Дане виключення не застосовується якщо:

  • Одночасно здійснюється реалізація підакцизної продукції;

  • Одночасно здійснюється дистанційна торгівля;

  • Сільською радою прийнято рішення про обов‘язкове застосування РРО.

Застосування РРО є обов`язковим для тих суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (зі застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу.

  • застосування РРО передбачає внесення до пам’яті реєстратора певної операції і видачу покупцю певного документа;

  • операція в цьому випадку має бути лише розрахункова. До них для продавців Закон про РРО відносить операції з продажу товарів, робіт, послуг або повернення коштів покупцю.  Такі розрахунки проводилися або готівкою або зі застосуванням платіжних карт;

  • «чиста» безготівка (розрахунки з рахунку на рахунок без застосування платіжної карти, або оплата покупцем через касу банку на рахунок продавця) в пам'ять реєстратора не вноситься.

  • не вносяться до РРО і неторгові операції з готівкою або платіжними картами – наприклад, виплата зарплати чи надання коштів під звіт, у позику тощо;

  • покупець отримує документ про розрахунок. Види розрахункових документів, які має формувати РРО, та їх обов'язкові реквізити затверджує наказ Мінфіну від 21.01.2016 р. №13. До речі, в нього у 2021 році вносилися зміни.

Також посадовиця звернула увагу на те коли фізособи-«єдинники» ІІ-ІV груп зможуть не застосовувати РРО.

РРО може не застосовуватися при здійсненні розрахунків виключно у безготівковій формі. Податківці у своїх ІПК до цих видів розрахунків відносять такі:

  • шляхом переказу коштів із розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок через установу банку;

  •  шляхом внесення коштів через касу банку (у тому числі онлайн-банкінг), з використанням реквізитів рахунку за стандартом IBAN;

  • у разі проведення розрахунків у касі банку через платіжний термінал та/або ПТКС, який належить банку.

З питання 4 Порядку денного

Слухали: Волкова І. (голову Громадської ради при ГУ ДПС в області), який запропонував внести до Плану роботи громадської ради на другий квартал 2022 року питання щодо останніх нововведень в податковій сфері.

Вирішили: Винесене питання підтримати та внести до порядку денного наступного засідання.

Слухали: Надутенко О. (голова Спілки підприємців малого та середнього підприємництва Кіровоградської області), яка запропонувала відновити проведення семінарів у міськвиконкомі за участі податківців та членів громадської ради.

Вирішили: Винесене питання підтримати.

З питання 4 Порядку денного

Слухали: Волкова І.В. (голову громадської ради), який запропонував затвердити Положення про громадську раду при Головному управлінні ДПС у Кіровоградській області на наступному засіданні громадської ради.

Голосували:

«за» – 18;

«проти» – 0;

«утримались» – 0.

Вирішили:

Прийняти пропозицію голови громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області Волкова І.

Голова громадської ради при ГУ ДПС у Кіровоградській області, Волков І. оголосив про закриття засідання.