Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Підсумки діяльності контролюючих органів у напрямку зниження рівня незадекларованої праці

, опубліковано 23 вересня 2021 о 10:51

Одним з показників роботи Головного управління ДПС у Кіровоградській області є забезпечення надходжень до державного та місцевих бюджетів.

Податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) – це один з основних бюджетоутворюючих податків. Зростання надходжень цього податку дуже важливе, як для державного так і місцевого бюджетів.

А офіційна заробітна плата забезпечує надходження ПДФО до бюджетів.

Тому, легалізація найманої праці актуальна в першу чергу задля забезпечення соціальних гарантій для найманих працівників та сприяє збільшенню надходжень до бюджетів усіх рівнів, в т.ч. до Пенсійного фонду України тощо.

Управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Кіровоградській області на виконання завдань визначених Міністерством економіки України, Державною податковою службою та Державною службою України з питань праці, приймає безпосередню участь у організації та проведенні спільних заходів, спрямованих на детінізацію ринку праці.

Відповідно до Національного плану спільних дій щодо зниження рівня незадекларованої праці на 2021 рік, управлінням податкового аудиту налагоджено роботу у напрямку обміну інформацією, необхідною для забезпечення ефективної організації роботи щодо детінізації ринку праці та вдосконалення контролю за оформленням трудових відносин із найманими працівниками. Значну роботу проведено управлінням по опрацюванню інформації, якою володіє ДПС, що дозволило якісно підійти до визначення суб»єктів господарювання, які мають високі ризики використання незадекларованої праці.

Так, завдяки ризикоорієнтованому підходу, на підставі аналітичних матеріалів управління податкового аудиту, Управлінням Держпраці у Кіровоградській області, протягом липня – серпня 2021 року на Кіровоградщині проведено 70 інспекційних відвідувань, у ході яких виявлено 159 неоформлених працівників.

Всіх роботодавців, якими допущено до роботи працівників без оформлення трудових відносин, притягнуто до відповідальності згідно чинного законодавства, загальна сума застосованих санкцій становить понад 2 млн. гривень.

Заслуговує на всебічну увагу, що завдяки спільним зусиллям, у ході проведення компанії, роботодавцями офіційно працевлаштовано 67 працівників. Поряд з тим, що ці люди офіційно працевлаштовані та мають можливість скористатися своїми соціально – трудовими правами, зокрема правом на лікарняні, відпустку та безпечні умови праці, це все це дозволить залучити додаткові резерви надходжень до Державного та місцевого бюджетів податків, зборів і платежів у сумі майже 100 тис.грн. щомісяця.

У діяльності податкової служби питання легалізації заробітної плати триває і надалі.