Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Гайворонській ДПІ проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему : «Застосування РРО/ПРРО. Актуальні питання»

опубліковано 18 березня 2024 о 08:14

В приміщенні Гайворонської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області 15.03.2024 року в.о. начальника Гайворонської ДПІ Оксаною Карпенко було проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Застосування РРО/ПРРО. Актуальні питання».

1. Добрий день. При розрахунку з покупцем не видали фіскальний чек, яка буде застосована штрафна санкція?

Відповідь. Доброго дня! Зверніть увагу, що Законом України № 3219 від 30.06.2023 відновлено застосування штрафних санкцій за порушення у сфері застосування РРО чи ПРРО. Так, уже з 1 жовтня за невиданий фіскальний чек доведеться сплатити від 25 відс. до 150 відс. вартості товару. Тож податківці радять підприємцям, які ще не придбали касовий апарат не зволікати, щоб мати час опонувати роботу за пристроєм. В цілях економії коштів, пропонуємо торгівцям скористатися безкоштовною пропозицією від ДПС та встановити на будь-який гаджет програмний РРО – аналог класичного касового апарату.  Також зазначаємо, що ЗУ № 3219 відновлено обов’язок сплати єдиного податку, який до 1 серпня справлявся на добровільній основі.

2. Добрий день. Я платник єдиного податку І групи ,чи мені потрібно РРО/ПРРО при здійсненні розрахункових операцій?

Відповідь. Доброго дня! Згідно з нормами чинного законодавства, РРО/ПРРО при здійсненні розрахункових операцій не застосовується платниками єдиного податку І групи. Відповідно до п.п. 1 п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України, до платників єдиного податку, які відносяться до І групи, належать фізичні особи – підприємці), які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року. 

3. Добрий день. У яких випадках контролюючий орган відмовляє в реєстрації ПРРО?

Відповідь. Доброго дня! За наявності підстав для відмови в реєстрації ПРРО фіскальний сервер формує повідомлення про відмову в такій реєстрації із зазначенням підстав для такої відмови. Відмова у реєстрації ПРРО формується, якщо: Автоматизованою перевіркою виявлено недотримання загальних вимог щодо електронного документообігу, а саме не заповнення обов’язкових реквізитів, недійсність електронних підписів та/або печаток підписантів. ПРРО із зазначеними у Заяві назвою та локальним номером вже зареєстрований. Щодо господарської одиниці, вказаної у заяві, СГ не повідомив про такий об’єкт оподаткування або згідно з таким повідомленням відповідний об’єкт є закритим чи не експлуатується СГ. Виявлено розбіжності даних, вказаних у заяві, з даними щодо обліку та реєстрації СГ в контролюючих органах як платника податків.

4. Добрий день. Чи передбачена відповідальність за неподання або подання Z-звіту із запізненням?
Відповідь. Доброго дня! За неподання або подання Z-звіту із запізненням передбачена різна відповідальність. У випадку неподання до контролюючих органів Z-звітів застосовується адміністративний штраф у розмірі 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (далі — НМДГ) (510 грн.) (п.10 ст.17 Закону №265).У випадку подання Z-звіту на наступний день або пізніше після відкриття зміни, Законом №265 застосовується адміністративний штраф відповідно до ст.155-1 КУпАП.

5. Добрий день. Чи потрібно роздруковувати Z-звіт, якщо протягом дня розрахункові операції не проводились, але були здійснені через ПРРО операції «службове внесення» та «службова видача»?

Відповідь. Доброго дня! Розрахункова операція – це приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки – оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця (ст. 2 Закону № 265).Тобто, операції «службове внесення» та «службова видача» не є розрахунковими операціями згідно Закону № 265. Таким чином, якщо протягом дня розрахункові операції не проводились, але були здійснені через ПРРО операції «службове внесення» та «службова видача», то друкування (створення) Z-звіту в кінці робочого дня не є обов’язковим.

6. Добрий день. Чи можна подати уточнюючу податкову декларацію про майновий стан і доходи за допомогою Електронного кабінету?

Відповідь. Доброго дня!  У разі необхідності виправлення виявлених помилок, що містяться у раніше поданій податковій декларації про майновий стан і доходи у майбутніх податкових періодах платник податку може надіслати до контролюючого органу уточнюючу податкову декларацію (з урахуванням строків давності, визначених Податковим кодексом України) за формою чинною на час подання уточнюючої декларації. Для подання уточнюючої податкової декларації про майновий стан і доходи платник податків може скористатися Електронним кабінетом (https://cabinet.tax.gov.ua). Після проходження електронної ідентифікації в Електронному кабінеті  платник податку має можливість сформувати, підписати та надіслати до контролюючого органу  уточнюючу податкову декларацію про майновий стан і доходи використовуючи режим «Введення звітності» приватної частини Електронного кабінету.

7. Добрий день. Чи оподатковується ПДФО дохід у вигляді спадщини (подарунку), отриманий платником податку від ФО - резидента, в тому числі від членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення, та за якою ставкою?

Відповідь. Доброго дня!  Об’єкти спадщини (дарування), що отримуються резидентами від резидента – члена сім’ї першого та другого ступенів споріднення оподатковуються за нульовою ставкою. Об’єкти спадщини (дарування), що отримуються від членів сім’ї, які не відносяться до членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відс. та військовим збором 1,5 відс.

8. Добрий день. У яких випадках ФО звільняється від обов’язкового подання податкової декларації про майновий стан і доходи?

Відповідь. Доброго дня!  Платники податку звільняються від обов’язку подання податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація) в таких випадках: а) незалежно від виду та суми отриманих доходів платниками податку, які: є малолітніми/неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та/або держави станом на кінець звітного податкового року; перебувають під арештом або є затриманими чи засудженими до позбавлення волі, перебувають у полоні або ув’язненні на території інших держав станом на кінець граничного строку подання Декларації; перебувають у розшуку станом на кінець звітного податкового року; перебувають на строковій військовій службі станом на кінець звітного податкового року; б) в інших випадках, визначених розд. IV ПКУ. Обов’язок платника податку щодо подання Декларації вважається виконаним і Декларація не подається, крім випадків, коли подання Декларації прямо передбачено ПКУ, якщо такий платник податку отримував: доходи, у тому числі іноземні доходи, які згідно з ПКУ не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу; доходи виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу; доходи від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до ПКУ не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок відповідно до розд. ІV ПКУ; доходи у вигляді об’єктів спадщини, які відповідно до розд. ІV ПКУ оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб та/або з яких сплачено ПДФО відповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ. Також Декларація не подається у випадках, прямо передбачених ПКУ. У разі якщо платник податку зобов’язаний подавати Декларацію відповідно до інших положень ПКУ, то в ній поряд з іншими доходами зазначаються доходи, передбачені п. 179.2 ст. 179 ПКУ.

9. Добрий день. Моя дитина у 2023 році поступила до вищого навчального закладу. Маю лі я право  на податкову знижку?

Відповідь. Доброго дня!  Ви маєте  право на податкову знижку відповідно до норм Податкового кодексу України. Перелік витрат, які можна включити до податкової знижки, міститься у  ст. 166 ПКУ. Починаючи з 1 січня 2024 року фізичні особи мають право отримати податкову знижку за витратами, здійсненими у 2023 році. Для цього до 31 грудня 2024 року включно необхідно подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи форму якої з 1 січня 2024 року змінено. Звертаємо увагу, право на отримання податкової знижки не переноситься на наступний рік. Тобто, засвідчити свої витрати, аби повернути частину коштів за 2023 рік можна лише до кінця 2024 року.  При цьому, подати декларацію можна засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України від 22 травня 2003 року № 851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг» та від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги».  Крім того, ДПС було розроблено та введено в дію мобільний застосунок «Моя податкова». При поданні податкової декларації про майновий стан і доходи для отримання податкової знижки через застосунок рекомендуємо ознайомитися з відеороликом від ДПС  «Мобільний застосунок «Моя податкова»: подання податкової декларації про майновий стан і доходи (податкова знижка)». Переглянути відеоролик можна за покликанням: https://tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/prezentatsii-ta-inshi/10156.html 

Гайворонська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області