Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Проведено «гарячу лінію» на тему «Декларування громадянами доходів, отриманих у 2023 році»

опубліковано 12 березня 2024 о 16:22

У Головному управлінні ДПС у Кіровоградській області проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Декларування громадянами доходів, отриманих у 2023 році». 

Начальник управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС у Кіровоградській області Інна Твердохліб відповідала на запитання платників.

Пропонуємо вашій увазі найбільш актуальні питання:

Чи можна у податковій службі отримати консультацію щодо порядку заповнення декларації? 

Так. У Центрі з обслуговування платників податків, де можна отримати консультацію стосовно порядку заповнення декларації . 

Коли потрібно сплатити суму податкового зобов’язання? 

Суму податкового зобов'язання, яку платник визначив самостійно  у поданій декларації, необхідно  сплатити  до 1 серпня поточного року.

Чи оподатковується ПДФО дохід у вигляді подарунку, отриманий ФО – резидентом від ФО – резидента, що не є членом сім’ї першого/другого ступеня, якщо договір дарування розірвано у звітному році? 

Оскільки договір дарування розірваний (подарунок прийнятий та повернутий) до закінчення звітного року, то дохід у вигляді подарунку, отриманий фізичною особою – резидентом від фізичної особи – резидента, що не є членом сім’ї першого/другого ступеня споріднення не оподатковується податком на доходи фізичних осіб. 

Яким чином сплачується ПДФО у разі, якщо малолітньою/неповнолітньою дитиною отримується подарунок (спадщина) від ФО – резидента, що не є членом сім’ї першого/другого ступеня споріднення? 

Батьки (усиновителі) та опікуни (піклувальники) у разі отримання малолітньою/неповнолітньою дитиною подарунку (спадщини), повинні подати податкову декларацію від імені малолітньої/неповнолітньої дитини та сплатити податок на доходи фізичних осіб, відповідно до п.п. 174.2.2 п. 174.2 ст. 174 Податкового кодексу України, за ставкою 5 відс. та військовим збором 1,5 відс. 

За якою формою подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи.

З 01.01.2024 діє нова форма податкової декларації та інструкція щодо її заповнення, оновлена редакція яких затверджена наказом Міністерства фінансів України від 28 серпня 2023 року № 467  

Які строки подання декларації? 

фізичні особи – підприємці (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) та фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, – до 01 травня року, наступного за звітним; 

громадяни, у яких виникає обов’язок щодо подання податкової декларації – до 01 травня року, наступного за звітним; 

резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, – не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду; 

фізичні особи, у яких є право на податкову знижку, – до 31 грудня (включно) року, наступного за звітним.