Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Інтернет-конференція на тему: «Декларування доходів громадян, отриманих у 2023 році»

опубліковано 27 лютого 2024 о 11:34

27 лютого в ГУ ДПС у Кіровоградській області проведено інтернет-конференцію на Інтернет-порталі «Кіровоград-24» із в.о. начальника Головного управління ДПС у Кіровоградській області Юлією Мороз щодо декларування доходів громадян, отриманих у 2023 році.

Пропонуємо для ознайомлення відповіді на запитання, які надійшли у ході її проведення.

Після отримання яких доходів, виникає обов’язок подання Декларації про майновий стан та доходи? 

Обов’язок щодо подання декларації виникає у громадян, які протягом 2023 року отримували:

- доходи, з яких під час їх нарахування не утримувався податок на доходи фізичних осіб; 
- дохід від особи, яка не є податковим агентом; 
- іноземні доходи.

Я упродовж 2023 року суміщав роботу на 2-х підприємствах. Чи потрібно мені подавати декларацію? 

Ні, якщо трудові відносини були оформлені належним чином, згідно діючого законодавства. Адже роботодавці, які виплачували дохід мали статус податкового агента і на них покладено обов’язок  утримувати належні суми податку із нарахованих доходів та своєчасно перераховувати їх до бюджету.  

Скільки у мене є часу для подання декларації? 

Нормами Податкового кодексу України встановлено два терміни подання декларації для різних категорій платників. Одна категорія – це громадяни, які отримували доходи і мають про них повідомити в декларації та сплатити належну суму податку, у обов’язковому порядку. Для них граничний термін подання декларації – не пізніше 1 травня 2024 року. Інша категорія платників, це особи, які хочуть скористатися правом на податкову знижку. Саме вони мають право подавати декларацію впродовж 2024 року щодо витрат понесених у 2023 році на встановлені нормами ПКУ цілі.

Чи можу я подати декларацію, не відвідуючи податкову? 

Платник має на вибір декілька варіантів подання декларації. Перший – це подати декларацію особисто. Другий – направити по пошті. При цьому, слід врахувати, що таке відправлення має бути з описом вкладеного  повідомленням про вручення. Крім того, лист має бути відправленим не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання. І третій варіант – це використання засобу електронного зв'язку з використанням електронного цифрового підпису. Тобто, платник через сервіс «Електронний кабінет» має можливість заповнити декларацію не виходячи з дому та перевіривши її направити до контролюючого органу. 

Який порядок сплати ПДФО з доходів, одержаних ФО від надання нерухомості в оренду ФО, яка не є самозайнятою особою? 

Якщо орендар є фізичною особою, яка не є самозайнятою особою, особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку на доходи фізичних осіб до бюджету, є платник податку – орендодавець. 

При цьому такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок на доходи фізичних осіб до бюджету в строки, встановлені ПКУ для квартального звітного (податкового) періоду, а саме: протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу. 

Суми отриманого доходу, сплаченого протягом звітного податкового року податку на доходи фізичних осіб та податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи. 

Чи оподатковується ПДФО дохід у вигляді спадщини (подарунку), отриманий платником податку від ФО - резидента, в тому числі від членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення, та за якою ставкою? 

Об’єкти спадщини (дарування), що отримуються резидентами від резидента – члена сім’ї першого та другого ступенів споріднення оподатковуються за нульовою ставкою. Об’єкти спадщини (дарування), що отримуються від членів сім’ї, які не відносяться до членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, оподатковуються податком на доходи фізичних осіб, а саме: за ставкою 5 відс. та військовим збором 1,5 відс. 

У яких випадках ФО звільняється від обов’язкового подання податкової декларації про майновий стан і доходи? 

Платники податку звільняються від обов’язку подання податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація) в таких випадках: 

а) незалежно від виду та суми отриманих доходів платниками податку, які: 

є малолітніми/неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та/або держави станом на кінець звітного податкового року; 

перебувають під арештом або є затриманими чи засудженими до позбавлення волі, перебувають у полоні або ув’язненні на території інших держав станом на кінець граничного строку подання Декларації; 

перебувають у розшуку станом на кінець звітного податкового року; 

перебувають на строковій військовій службі станом на кінець звітного податкового року; 

б) в інших випадках, визначених розд. IV ПКУ. 

Обов’язок платника податку щодо подання Декларації вважається виконаним і Декларація не подається, крім випадків, коли подання Декларації прямо передбачено ПКУ, якщо такий платник податку отримував: 

доходи, у тому числі іноземні доходи, які згідно з ПКУ не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу; 

доходи виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу; 

доходи від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до ПКУ не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок відповідно до розд. ІV ПКУ; 

доходи у вигляді об’єктів спадщини, які відповідно до розд. ІV ПКУ оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб та/або з яких сплачено ПДФО відповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ. 

Також Декларація не подається у випадках, прямо передбачених ПКУ. 

У разі якщо платник податку зобов’язаний подавати Декларацію відповідно до інших положень ПКУ, то в ній поряд з іншими доходами зазначаються доходи, передбачені п. 179.2 ст. 179 ПКУ. 

Які переваги подання річної декларації в електронному вигляді? 

Громадяни, які отримували іноземні доходи та знаходяться за кордоном, можуть надіслати декларацію поштою або в електронній формі з використанням електронного цифрового підпису. Подати декларацію в електронній формі можна скориставшись приватною частиною Електронного кабінету. 

У режимі «ЕК для громадян» електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи» дозволяє сформувати декларацію та подати її до контролюючого органу з копіями первинних документів, у т. ч. для використання права на податкову знижку. При складанні декларації в Електронному кабінеті платника здійснюється часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб, та відомостей про обʼєкти нерухомого чи рухомого майна.

Використання цього електронного сервісу: 

скорочує час і витрати при поданні податкової декларації;

мінімізує помилки при заповненні декларації;

надає можливість подання копій первинних документів як додаток до податкової декларації в онлайн-режимі.  

За якою формою подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи?

З 01.01.2024 діє нова форма податкової декларації та інструкція щодо її заповнення, оновлена редакція яких затверджена наказом Міністерства фінансів України від 28 серпня 2023 року № 467