Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо необхідності визначення кодів товарів та послуг в податковій накладній

опубліковано 31 березня 2017 о 11:36

Головним управлінням ДФС у Кіровоградській області розглянуто лист ТОВ „............” щодо необхідності визначення кодів товарів та послуг в податковій накладній при здійсненні операцій з передачі товарів/послуг на окремий баланс платника податку, уповноваженого договором вести облік результатів такої спільної діяльності.

Відповідно до п. 185.1 ст. 185 р. V Кодексу об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст.186 Кодексу.

Згідно з другим абзацом пп. 196.1.7 п. 196.1 ст. 196 р. V Кодексу при здійсненні спільної (сумісної діяльності) передача товарів (робіт, послуг) на окремий баланс платника податку, уповноваженого договором вести облік результатів такої спільної діяльності, вважається постачанням таких товарів (робіт, послуг).

Таким чином, операції з передачі товарів/послуг на окремий баланс платника податку, уповноваженого договором вести облік результатів такої спільної діяльності, а також їх повернення є об’єктом оподаткування ПДВ.

Відповідно до пункту 201.1 статті 201 Кодексу на дату виникнення податкових зобов’язань платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну із зазначенням обов’язкових реквізитів та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних.

У зв’язку із набранням чинності з 1 січня 2017 року Закону України № 1797-VІІІ "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні" (далі – Закон № 1797), яким викладено в новій редакції підпункт "і" пункту 201.1 статті 201 Кодексу, з 1 січня 2017 року при складанні податкової накладної запроваджується заповнення коду товару згідно з УКТ ЗЕД, для послуг - коду послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг.

При цьому платники податків мають право зазначати код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг неповністю, але не менше ніж чотири перших цифри відповідного коду. У разі здійснення платниками податків постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, код товару згідно з УКТ ЗЕД зазначається в податковій накладній повністю.

Виключення при використанні даної норми для складання податкових накладних при здійсненні операції з передачі товарів/послуг на окремий баланс платника податку, уповноваженого договором вести облік результатів такої спільної діяльності, Податковим кодексом України не передбачені.

 

Управління податків і зборів з юридичних осіб ГУ ДФС в області