Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо оподаткування операцій постачання послуг, які полягають у проведенні сервісно-технічного обслуговування обладнання нерезидентом

опубліковано 16 березня 2017 о 15:55

Головним управлінням ДФС у Кіровоградській області розглянуто лист ТОВ „............” щодо оподаткування операцій постачання послуг, які полягають у проведенні сервісно-технічного обслуговування обладнання нерезидентом.

Відповідно до ст. 4 Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність» від 16.04.1991 № 959-XII до видів зовнішньоекономічної діяльності, які провадять в Україні суб'єкти цієї діяльності, належить, у тому числі, надання послуг нерезидентами суб'єктам зовнішньоекономічної діяльності України. До переліку таких послуг входять: виробничі, транспортно-експедиційні, страхові, консультаційні, маркетингові, експортні, управлінські, облікові, аудиторські, юридичні та інші, що не заборонені законами України.

У листі ТОВ „.............” зазначено про укладення договору на сервісне технічне обслуговування обладнання – радіотерапевтичної системи TomoTheraryTomoHD з нерезидентом, послуга якого передбачає, що виконавець зобов’язаний забезпечити наявність інструментів та запасних частин, які необхідні для ремонтних робіт та повернення обладнання до робочого стану.

Таким чином, відповідно до змісту листа, нерезидент надає послугу по сервісному технічному обслуговуванню на митній території України.

Порядок оподаткування послуг, що постачаються нерезидентами, місце постачання яких розташоване на митній території України, визначено статтею 208 Кодексу.

Відповідно до пункту 208.2 статті 208 Кодексу отримувач послуг, що постачаються нерезидентами, місце постачання яких розташоване на митній території України, нараховує податок за основною ставкою податку, тобто 20 відсотків, на базу оподаткування, визначену згідно з пунктом 190.2 статті 190 Кодексу.

При цьому, отримувач послуг - платник податку у порядку, визначеному статтею 201 Кодексу, складає податкову накладну із зазначенням суми нарахованого ним податку, яка є підставою для віднесення сум податку до податкового кредиту у встановленому порядку. Така податкова накладна підлягає обов'язковій реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Сума нарахованого податку включається платником податку до складу податкових зобов'язань декларації за відповідний звітний період (пункт 208.3 статті 208 Кодексу).

Пунктом 187.8 статті 187 Кодексу встановлено, що датою виникнення податкових зобов'язань за операціями з постачання послуг нерезидентами, місцем надання яких є митна територія України, є дата списання коштів з банківського рахунка платника податку в оплату послуг або дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг нерезидентом, залежно від того, яка з подій відбулася раніше.

Отже, за операціями з постачання послуг нерезидентами, місцем надання яких є митна територія України, платник податку - отримувач таких послуг повинен визначити податкові зобов'язання з ПДВ за основною ставкою на дату події, що відбулася раніше ("першої події"): або на дату списання коштів з його банківського рахунка в оплату таких послуг, або на дату оформлення документа, що засвідчує факт постачання таких послуг.

Згідно з п. 206.7 ст. 206 Кодексу до операцій із ввезення товарів на митну територію України у митному режимі тимчасового ввезення застосовується умовне повне звільнення від оподаткування або умовне часткове звільнення від оподаткування за умови дотримання вимог та обмежень, встановлених главою 18 „Тимчасове ввезення” Митного кодексу України від 13.03.2012 № 4495-VI із змінами та доповненнями (далі – Митний кодекс): умовне повне звільнення від оподаткування застосовується до товарів та в порядку, визначених ст. 105 Митного кодексу (п.п. 206.7.1 п. 206.7 ст. 206 Кодексу) та умовне часткове звільнення від оподаткування, яке застосовується до товарів та в порядку, визначених ст. 106 Митного кодексу. Відповідно до п.п.206.7.2 п.206.7 ст.206 Кодексу сплачені суми податку включаються платником до складу податкового кредиту у звітному (податковому) періоді, в якому було сплачено податок.
Пунктом 206.8 ст. 206 Кодексу визначено, що до операцій із вивезення товарів за межі митної території України в митному режимі тимчасового вивезення застосовується умовне повне звільнення від оподаткування за умови дотримання вимог та обмежень, встановлених гл. 19 Митного кодексу.

Управління податків і зборів з юридичних осіб ГУ ДФС в області