Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо визначення та оподаткування інвестиційного прибутку у вигляді операцій з деривативами та повернення сум переплати податку на доходи фізичних осіб

опубліковано 23 березня 2017 о 11:30

Згідно п.п. 170.2.1 п. 170.2. ст. 170 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI (із змінами та доповненнями) (далі – Податковий кодекс) облік загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами ведеться платником податку самостійно, окремо від інших доходів і витрат. Для цілей оподаткування інвестиційного прибутку звітним періодом вважається календарний рік за результатами якого платник податку зобов'язаний подати річну податкову декларацію, в якій має відобразити загальний фінансовий результат (інвестиційний прибуток або інвестиційний збиток), отриманий протягом такого звітного року.

Інвестиційний прибуток за операціями з деривативами розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку за операціями з деривативами (похідними інструментами), включаючи отримані суми періодичних або разових виплат, передбачених умовами контрактів (договорів), та документально підтвердженою сумою, сплаченою платником податку іншій стороні такого контракту (договору) з деривативами (похідними інструментами), в тому числі сплаченими сумами періодичних або разових виплат, які передбачені умовами контракту (договору) (п.п.170.2.2. п. 170.2 ст. 170 Податкового кодексу).

Відповідно п.п. 170.2.6. п. 170.2 ст. 170 Податкового кодексудо складу загального річного оподатковуваного доходу платника податку включається позитивне значення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами за наслідками такого звітного (податкового) року.

Загальний фінансовий результат операцій з інвестиційними активами визначається як сума інвестиційних прибутків, отриманих платником податку протягом звітного (податкового) року, зменшена на суму інвестиційних збитків, понесених платником податку протягом такого року.

Якщо загальний фінансовий результат операцій з інвестиційними активами має від'ємне значення, його сума переноситься у зменшення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами наступних років до його повного погашення.

Фінансовий результат за операціями з цінними паперами чи деривативами визначається платником податку. При цьому платник податку визначає фінансовий результат за операціями з цінними паперами чи деривативами, що перебувають в обігу на фондовій біржі, окремо від фінансового результату за операціями з цінними паперами чи деривативами, що не перебувають в обігу на фондовій біржі.

Крім того, п.п. 170.2.9. п. 170.2. ст. 170 Податкового кодексу визначено, що податковим агентом платника податку, який здійснює операції з інвестиційними активами з використанням послуг професійного торговця цінними паперами, включаючи банк, є такий професійний торговець.

Податковий агент під час кожного нарахування платнику інвестиційного прибутку нараховує (утримує) податок за ставкою, визначеною підпунктом 167.5.1 пункту 167.5 статті 167 цього Кодексу, та сплачує (перераховує) утриманий податок до бюджету під час кожного нарахування такого доходу, що не звільняє платника податку від обов’язку подання річної податкової декларації при отриманні ним доходу, зазначеного у цьому пункті.

Методика визначення інвестиційного прибутку професійним торговцем цінними паперами при виконанні функцій податкового агента встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, спільно з Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

Податкова декларація про майновий стан і доходи та додатки до неї заповнюється згідно Інструкції, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року №859 ( у редакції наказу Міністерства фінансів України від 15 вересня 2016 року №821) (далі – Інструкція).

Згідно розділу ІV Інструкціїфінансовий результат операцій з інвестиційними активами відображається у Додатку 1 Декларації про майновий стан і доходи. Крім того, у Додатку 1 відображаються суми податку на доходи фізичних осіб та військового збору, сплачені податковим агентом та визначені до сплати платником самостійно зобов’язання з суми податку на доходи фізичних осіб та військового збору. Відображення сум переплати з податків від операцій з інвестиційними активами та їх повернення Додатком 1 до Декларації та самою Декларацією не передбачено.

Відповідно до п.п. 14.1.115 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу надміру сплачені грошові зобов’язання – є суми коштів, які на певну дату зараховані до відповідного бюджету понад нараховані суми грошових зобов’язань, граничний строк сплати яких настав на таку дату.

Оскільки громадянином самостійно не визначались суми грошових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, та не сплачувались до бюджету, тож підстави до повернення сум помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань відсутні.


Управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС в області