Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо прийняття від боржника в депозит грошових сум і цінних паперів для передачі їх кредитору

опубліковано 21 грудня 2016 о 09:43

Згідно пп.1.1 п.1 глави 21 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 №296/5 (далі – Порядок №296) державні та приватні нотаріуси у випадках, передбачених законодавством України, приймають у депозит грошові суми та цінні папери.

У разі настання певної події, що обумовлена договором, нотаріус в день звернення або не пізніше наступного робочого дня передає безготівковим шляхом гроші особі, на ім'я якої вони були задепоновані, за її заявою, в якій мають бути зазначені реквізити для перерахування. У разі ненастання певної події, що обумовлена договором, нотаріус в день звернення або не пізніше наступного робочого дня повертає безготівковим шляхом гроші з депозиту особі, що їх внесла, за її заявою, в якій мають бути зазначені реквізити для перерахування.

Відповідно до пп.1.3 п.1 глави 21 розділу ІІ Порядку №296 прийняття грошових сум або цінних паперів у депозит для передавання кредитору здійснюється за відповідною заявою заінтересованої особи (боржника) або за заявою ліквідатора громадянина-підприємця, визнаного банкрутом. Заява реєструється нотаріусом у книзі вхідної кореспонденції і є підставою для вчинення нотаріальної дії.

На підставі виписок з рахунків, що свідчать про надходження відповідних сум, особі, яка внесла грошові суми в депозит, нотаріусом видається квитанція встановленого зразка. При цьому права частина квитанції (квитанція) видається особі, яка внесла грошову суму в депозит, а ліва її частина (корінець квитанції) залишається у справах державної нотаріальної контори або приватного нотаріуса. На прохання боржника напис про внесок може бути зроблений на поданому документі, що встановлює заборгованість або з якого випливає внесення грошових сум або цінних паперів у депозит (пп.3.1 п.3 глави 21 розліду ІІ Порядку №296).

У квитанції вказуються відомості щодо особи, від якої прийняті в депозит грошові суми, а також щодо особи, для якої вони вносяться (далі - депонент).

Пунктом 4 глави 21 розділу ІІ Порядку №296 визначено, що у разі прийняття у депозит для передачі за належністю грошових сум або цінних паперів державними нотаріусами справляється державне мито в розмірі, установленому чинним законодавством; приватними нотаріусами справляється плата відповідно до статті 31 Закону України "Про нотаріат" від 02.09.1993 року №3425-ХІІ та статті 1 Указу Президента України від 10.07.1998 року №762 "Про впорядкування справляння плати за вчинення нотаріальних дій".

Згідно пп.7.6 п.7 глави 21 розділу ІІ Порядку №296 внесення відомостей про грошові суми або цінні папери, що надійшли в депозит, до книги обліку депозитних операцій є підставою для відображення відповідних сум на особових рахунках депонентів у книзі обліку особових рахунків депонентів.

Відповідно до п.4.7 п.4 Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 12.11.2003 року №492 (далі – Інструкція №492) нотаріус з метою вчинення нотаріальних дій з прийняття у депозит грошової суми відкриває окремий поточний рахунок.

Зазначений рахунок використовується виключно для проведення операцій, пов'язаних із:

виконанням зобов'язань клієнта нотаріуса-боржника перед кредитором;

проведенням розрахунків за договорами купівлі-продажу між клієнтами нотаріуса - фізичними особами, у тому числі на суму, що перевищує встановлену Національним банком граничну межу для готівкових розрахунків між фізичними особами.

Кошти, що перебувають на зазначеному рахунку, належать клієнтам нотаріусів у межах переданої кожним клієнтом суми. Нотаріус здійснює управління коштами, що перебувають на зазначеному рахунку, в порядку, визначеному законодавством, та не має права використовувати ці кошти з іншою метою, ніж виконання доручення клієнта, яким вони передані.

Враховуючи вищевикладене, грошові суми і цінні папери, прийняті приватним нотаріусом від боржника в депозит для передачі їх кредитору, не включаються до складу сукупного річного оподатковуваного доходу приватного нотаріуса, та не відображаються ним у річній податковій декларації. Разом з тим, плата за вчинення зазначеної нотаріальної дії, отримана приватним нотаріусом оподатковується на загальних підставах у порядку, визначеному статтею 178 Податкового кодексу України від 02.12.2010 року №2755-VІ.1


Управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС в області