Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо реєстрації платника єдиного податку згідно положень Закону України від 12 серпня 2014 року №1636-VІІ «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України»

опубліковано 19 вересня 2016 о 14:38

Законом України від 12 серпня 2014 року №1636-VII «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» (далі – Закон №1636) запроваджується вільна економічна зона «Крим» (далі – ВЕЗ «Крим»), функціонування якої на період тимчасової окупації здійснюється з урахуванням особливостей, визначених розд.II «Перехідні положення» Закону №1636.

На території ВЕЗ «Крим» діє особливий правовий режим економічної діяльності фізичних та юридичних осіб, у тому числі особливий порядок застосування норм регуляторного, податкового та митного законодавства України (п.3.1 ст.3 Закону №1636).

Підпунктом 2 п.5 розд.III «Прикінцеві положення» Закону №1636 підрозділ 10 розділу XX Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI (далі – Податковий кодекс) доповнено пунктом 26, згідно з яким на період дії Закону України від 15 квітня 2014 року №1207-VII «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» норми Податкового кодексу мають застосовуватися з урахуванням особливостей, визначених Законом №1636.

Зокрема, пп.3 п.12.3 ст.12 Закону №1636 встановлено, що з 1 червня 2014 року вважається анульованою податкова реєстрація осіб, які станом на 31 травня 2014 року мали місцезнаходження (місце проживання) та перебували на обліку в контролюючих органах на території Автономної Республіки Крим або міста Севастополя.

Таким чином, фізична особа – підприємець, яка зареєстрована на території ВЕЗ «Крим» і не перереєструвалася на іншу територію України, з 1 червня 2014 року втратила статус платника єдиного податку.

Така податкова реєстрація може бути відновленою після евакуації особи на іншу територію України згідно із ст.15 Закону №1636 у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади з питань оподаткування, або внаслідок завершення строку тимчасової окупації (п.12.3 ст.12 розд.II Закону №1636).

Фізична особа – підприємець, яка після 1 червня 2014 року здійснила перереєстрацію з території ВЕЗ «Крим» на іншу територію України, має право на застосування спрощеної системи оподаткування за умови подання заяви про перехід на спрощену систему оподаткування не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу (пп.298.1.4 п.298.1 ст.298 Податкового кодексу).

Відповідно до п.295.1 ст.295 Податкового кодексу платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.

Згідно п.295.8 ст.298 Податкового кодексу у разі припинення платником єдиного податку провадження господарської діяльності податкові зобов’язання із сплати єдиного податку нараховуються такому платнику до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому до контролюючого органу подано заяву щодо відмови від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з припиненням провадження господарської діяльності або анульовано реєстрацію за рішенням контролюючого органу на підставі отриманого від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

У разі анулювання реєстрації платника єдиного податку за рішенням контролюючого органу податкові зобов’язання із сплати єдиного податку нараховуються такому платнику до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому проведено анулювання реєстрації.

Для переходу на спрощену систему оподаткування така фізична особа – підприємець повинна відповідати вимогам, встановленим гл.1 розд.XIV Податкового кодексу.

При цьому, відповідно до пп.291.5.8 п.291.5 ст.291 Податкового кодексу не можуть бути платниками єдиного податку першої-третьої груп суб’єкти господарювання, які на день подання заяви про реєстрацію платником єдиного податку мають податковий борг; крім безнадійного податкового боргу, що виник внаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин).

Згідно із п.15.1 ст.15 Закону №1636 будь-якій юридичній особі – резиденту України, яка змінює (змінила) своє місцезнаходження з тимчасово окупованої території на іншу територію України списується податковий борг, суми розстрочених (відстрочених) грошових зобов’язань за будь-якими податками (зборами, обов’язковими платежами), що виникли з моменту тимчасової окупації.

З огляду на зазначене, у разі зміни юридичною особою – резидентом України місцезнаходження з тимчасово окупованої території на іншу територію України контролюючі органи мають право приймати рішення про списання податкового боргу, сум розстрочених (відстрочених) грошових зобов’язань за будь-якими податками (зборами, обов’язковими платежами), що виникли з моменту тимчасової окупації до моменту перереєстрації на іншу територію України.

Разом з тим, списання податкового боргу, сум розстрочених (відстрочених) грошових зобов’язань за податками (зборами, обов’язковими платежами) фізичних осіб – підприємців, які змінюють (змінили) своє місце проживання з тимчасово окупованої території на іншу територію України, нормами Закону №1636 не передбачено.

Враховуючи вищевикладене, для переходу на спрощену систему оподаткування Вам необхідно за 15 календарних днів до початку кварталу, з якого Ви плануєте відновити реєстрацію платника єдиного податку, подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування та погасити податковий борг, щоб відповідати вимогам пп.291.5.8 п.291.5 ст.291 Податкового кодексу.


Управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС в області