Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Петрівській ДПІ проведено практикум з фізичними особами щодо подання декларації про майновий стан

опубліковано 17 квітня 2024 о 10:13

В середу, 16 квітня, головним державним інспектором Петрівської ДПІ Наталією Пушкою проведено практикуми з фізичними особами щодо подання декларації про майновий стан, надала теоретичну та практичну допомогу платникам.

Під час чергового практикуму розповідала присутнім про Деклараційну кампанію - 2024 та роз’яснила, що обов’язок подати Податкову декларацію про майновий стан і доходи виникає у громадян, які у 2023 році отримували доходи не від податкових агентів, тобто з таких доходів не були сплачені податки. Такі громадяни зобов’язані подати до податкового органу річну податкову декларацію про доходи за 2023 рік за новою формою (затверджена наказом Мінфіну від 28.08.2023 року № 467) з визначеною сумою ПДФО та військового збору.

Актуальним виявилося питання оподаткування доходу, отриманого платником  податку у спадщину. Посадовець роз’яснила, що відповідно до п. 174.6 ст. 174 Податкового кодексу України об’єкти дарування,  зазначені в п. 174.1 ст. 174 ПКУ, подаровані  платнику податку  іншою фізичною особою, оподатковуються згідно з правилами, встановленими  розд. ІV ПКУ для оподаткування спадщини.

Згідно з п.п. 174.2.2 п. 174.2 ст. 174 ПКУ вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями (обдарованими), які не є членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення, підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою – 5 відсотків і військовим збором за ставкою – 1,5 відсотки.

За нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються об’єкти спадщини (дарування), що успадковуються членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення.

Наталія Пушка надала практичну допомогу у поданні річної податкової декларацій про майновий стан і доходи в електронному вигляді, а також розповіла, як правильно заповнювати реквізити «Призначення платежу» та «Отримувач» у платіжних документах для сплати податків.

Фахівець зауважила, що для зручності подання декларації в «Електронному кабінеті платника» створено електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи», який дозволяє сформувати декларацію та подати її до контролюючого органу з копіями первинних документів, у т. ч. для використання права на податкову знижку. А також подати декларацію про майновий стан і доходи з метою декларування доходів чи отримання податкової знижки громадяни можуть через мобільний застосунок «Моя податкова».

Петрівська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області